ponedeljak, 27 jun 2016 16:21

I i II kolo južne lige LSS

Dana 26.06.2016 na strelištu "Canona" u Leskovcu održano je I i II kolo južne lige LSS. U prvom kolu u pojedinačnom plasmanu su sledeći rezultati:

1.Nikolić Goran-Ćićevac
2.Stanković Nenad-Pukovac
3.Dimitrijević Vladan-Leskovac

U ekipnom plasmanu rezultati prvog kola su sledeći:

1.L.U. Hajduk Veljko Ćićevac
2.L.U. Dubočica Leskovac
3.L.U. Toplica Doljevac

U drugom kolu u pojedinačnom plasmanu rezultati su sledeći:

1.Ristić Ljubiša-Kruševac
2.Stanković Nenad-Pukovac
3.Nikolić Goran-Ćićevac

U ekipnom plasmanu rezultati drugog kola su sledeći:

1.L.U. Hajduk Veljko Ćićevac
2.L.U. Niš
3.L.U. Dubočica Leskovac

U sklopu veoma uspešne organizacije pod nazivom "Šakalijada 2016" organizovane od strane LU Niš i prijatelja organizovan je i Trap turnir na kome su učestovali lovci- gosti manifestacije.

Tehničku organizaciju samog takmičenja zajedno sa LU Niš realizovao je Safari klub, na svom strelištu u Malči. U izuzetnoj konkurenciji u pojedinačnom plasmanu prvo mesto zauzeo je Krstić Miodrag-Krle, drugi je bio Radisavljević Zoran dok je treće mesto zauzeo Stanković Milan.

U ekipnom plasmanu pobedili su strelci ekipe PT "Trap Petrovac", drugi su bili "Gurmani iz Vranja", dok je treće mesto zauzela ekipa " "Toplica Doljevac"

trap nis3

subota, 30 januar 2016 12:32

Kako je nastao čovek a sa njim i lovac

Šta je zapravo lov, kako se postaje lovac?

Neko reče lovac se ne postaje lovac se rađa! Lovac se ne postaje, niti se rađa, lov je nagon koji smo nasledili od naših predaka, on nije bio ni strast ni zabava ni sport kao danas, već životna potreba.

Istina da je čovek po fiziološkoj strukturi mogao biti i ostati biljojed ali je on od najranijih vremena koja su poznata današnjem čoveku bio lovac. Možda je postao lovac u samoodbrani ili je u nedostatku biljaka potražio spas za opstanak u mesu drugih životinja.

Da li je nagon za lovom doneo na svet svojim nastankom ili ga je kasnije stekao gubi se u tami prošlosti. Jedno je sigurno čovek u tom prošlom vremenu gde je bio manjina i daleko slabiji u odnosu na druge zveri nije bio bezazleno i slabo stvorenje koje je bilo lak plen grabljivih zveri. Naprotiv čovek tj. lovac je od svog nastanka prkosio prirodi i upustao se u borbu sa višestruko jačim i moćnijim životinjama poput mamuta, pečinskog lava, dugodlakog nosoroga i dr. Po svemu sudeći lov je na čoveka imao ogroman značaj u razvoju ljudskog roda.

Kamen koji je prvi put zasiljio i upotrebio u lovu mu je bila jedna od prvih misli, počeo je da razvija svoj um. Udruživali bi se u veće ili manje grupe kako bi se zaštitili od napada divljih zveri i na taj način stvarali naselja. Neko je negde napisao "U vezi sa lovom rađa se i najlepša manifestacija ljudskog duha-smisao za umetnost". Ovo se prvo odrazilo u finijoj izradi oružja za lov, a kasnije u urezivanju likova i životinja na zidovima pećina.

Tada u to vreme čovek nije predstavljao nikakvu opasnost u životinjskom carstvu, šta više nije bio ni toliko poznat životinjama i nisu ga se plašile kao danas. Pa stoga nije bio kriv za izumiranje nekih vrsta životinja poput mamuta, pećinskog lava, dugodlakog nosoroga i dr.

Tadašnji lovac oskudno odeven bez opasnog oružja nije mogao da se suprostavi snazi lava, mamuta, nosoroga i bizona. Nije bio obdaren jakim čulom mirisa i sluha, nije imao snagu drugih zveri, nije imao ruke jače od kandže pećinskog lava ali je njega priroda obdarila razumom.

U kamenom dobu lovilo se kamenim sekirama, hvatanjem, pravljenjem zamki i ostalim oružjem koje je tadašnji čovek mogao napraviti od kamena i drveta. U ovom dobu javlja se totemizam-obožavanje određene vrste životinja. Počeli su da pripitomljavaju životinje koje su koristili za meso a kasnije kao pomagače u lovu (psi, konji i dr). U bronzanom dobu lov i stočarstvo su preuzeli dominaciju i bili od ključnog značaja za opstanak tadašnjeg čoveka.

U gvozdenom dobu lovilo se kopljem, lukom i strelom i pojavljuje se prvi lov pticama grabljivicama. U antičkom dobu lovom se bavila viša klasa ljudi i služio im je za sticanje ratnih veština, dok se s druge strane robovi nisu smeli baviti lovom.

U srednjem veku glavno oružje lovaca bili su luk i strela, pojavljuju se prvi propisi i organizuju veliki grupni lovovi kao uvod u ratne pohode. Prva puška pojavljuje se u XIV veku i klasičan način lova polako potiskuje i ostavlja ga daleko od današnjice da istorija piše o njemu. U novijem veku dolazi do nestašice lovnih životinja i prekretnica je 1848 godina kada počinju da se uvode zakonski propisi i zabrane, uvode se pravila ponašanja u lovu.

I na kraju lov je nagon koji smo nasledili od dalekih predaka. Od kamenog doba gde je lov igrao ključnu ulogu za opstanak tadašnjeg čoveka, pa sve do danas kada je razvijanjem svog uma polako ali sigurno podvlastio sve oko sebe a ipak i sam postao podložan zakonima prirode kao Ii svako živo stvorenje na planeti.

Adresar Lovačkih udruženja Adresar prodavnica lovačke opreme Adresar kinoloških udruženja

Pročitajte još i ...

Поставили су километре електропастирских…

08-06-2022 Hits:390 Lov na divlje svinje Nenad - avatar Nenad

„Штета дивљачи прешла сваку меру, сваке године је све већа“ Млинови и околна насеља уз државну границу са Словенијом, у близини граничног прелаза Пожане / Сочерга. Мештани кажу да их више не пријављују и додају да желе да покупе оно што су посадили, а не да им дивље свиње наносе...

Read more

Mečka uništila pčelinjak

30-07-2022 Hits:377 Informacije za lovce Nenad - avatar Nenad

Dragomir Rvović iz prijepoljskog sela Gornje Babine našao se oči u oči sa mladom mečkom koja je upala na njegovo imanje i napravila ogromnu štetu u pčelinjaku. -U sred bela dana uništila je mi devet košnica, koje su sada neupotrebljive i pojela sve što se našlo unutra. Jednom sam uspeo da...

Read more

Održan 27. Evropski kup u Čačku

26-10-2022 Hits:400 Manifestacije i dogadjaji Nenad - avatar Nenad

Pobedu je odnela reprezentacija Švajcarske, a naša zemlja imala je tu čast da ugosti mnogo zemalja iz Evrope i prvi put vidi rase koje nisu zastupljene na našem podnebljuPas je omiljeni ljubimac, verni pratilac čoveka, pomoćnik, radost, antidepresiv. Ali psi goniči, e oni su posebna kategorija. Oni čuvaju svoje pradavne...

Read more

Izložba pasa: Pobednici bokser iz Crne G…

05-05-2022 Hits:494 Kinologija Nenad - avatar Nenad

Međunarodna izložba pasa svih rasa, održana tradicionalno 1. maja u Vranju, nakon dvogodišnje pauze, u potpunosti je ostvarila očekivanja, izjavio je za Vranje News Mića Mladenović iz Kinološkog društva Švrća, koje je bilo organizator izložbe. U finalu jedanaeste izložbe za tri najlepša psa i apsolutne pobednike proglašeni su bokser iz Crne Gore, pas rase papilon iz Ukrajine i vajmarski ptičar iz Severne Makedonije. U...

Read more

XIII. uspešna hajka na lisicu i šakala u…

31-01-2016 Hits:4843 Manifestacije i dogadjaji  - avatar

Osvanulo je jutro tog 30. Januara, dan maglovit i prohladan. Na prvi pogled nije delovalo da će se magla podići i da će sunce obasjati Alibunar i negde oko četiri stotine učesnika hajke na lisicu. Oko sedam časova lovci iz svih krajeva Srbije, ali i gosti iz Rumunije počeli su da...

Read more

Testirali smo Falcon municiju

31-10-2016 Hits:7185 Naoružanje  - avatar

Početkom lova, svaki lovac dolazi u dilemu koju vrstu i kog proizvođača municije da odabere. Domaći lovci najvise preferiraju valjevski Krušik koji je donekle najdominantniji u odnosu cene i kvaliteta, zatim beogradski Belom, hrvatski M90 itd.... Ovde ćemo reći nesto više od jednom domaćem proizvođaču municije koji dolazi iz Zlatiborskog okruga...

Read more

Izveštaj sa sajma lova i ribolova u Nišu…

12-04-2013 Hits:389339 Manifestacije i dogadjaji Urednik portala - avatar Urednik portala

XV sajam lova i ribolova Niš 2013 koji se održava u hali ,,Čair,, od 10.04.-14.04.2013 godine, okupio je brojne izlagače (prodavce) lovačko - ribolovačke opreme. Najavu o ovom događaju možete videti na strani. Zadovoljavajuća ponuda oružja i opreme za lov kao i pratećeg asortima a izlagači su obezbedili i sajamske popuste...

Read more

V Konferencija dama lovkinja Bečej 2017

29-07-2017 Hits:3479 Manifestacije i dogadjaji Urednik portala - avatar Urednik portala

Damski Lovački klub iz Bečeja koji je član CIC-a, međunarodne organizacije za lovstvo, i ove godine organizovati će dvodnevnu 5. po redu Međunarodnu konferenciju damskih lovačkih klubova članica CIC-a, te dama lovkinja iz više zemalja Europe. Manifestacija će se održati od 25-27 avgusta, dolazak najavljuju mnoge lovkinje iz različitih zemalja....

Read more

Nema odmora za lovce iz Đelekovca: Sprem…

10-03-2022 Hits:888 Predstavljanje lovišta Nenad - avatar Nenad

Članovi Lovačke udruge Lisica iz Đelekovca proveli su radnu akciju čišćenja lovišta kojim gospodare. Trenutno su aktualni samo lovovi na grabežljivce pa malu stanku do početka nove lovne sezonu u travnju đelekovečki lovci koriste za uređenje lovišta.   – Radnoj akciji, kao i svaki put dosad, odazvali su se brojni članovi. Sve...

Read more

Jubilarni XX sajam lova i ribolova u Niš…

18-04-2018 Hits:2763 Manifestacije i dogadjaji Urednik portala - avatar Urednik portala

Sada već jubilarni dvadeseti po redu sajam lova i ribolova održaće se u hali Čair u Nišu od 25-29 aprila 2018 godine. Sajam će biti otvoren u sredu 25 aprila sa početkom u 12:00h. Sajam će raditi svakog dana do nedelje kada je zakazano svečano zatvaranje u 17:00h. Na sajmu kao...

Read more

Lov na lisice LU Jelen Cazina

31-03-2011 Hits:124791 Lov na predatore Urednik portala - avatar Urednik portala

Lovci lovačkog udruženja Jelen iz Cazina BiH u lovištu Krndija u reviru 2, uz pomoć pasa goniča ostrelili su 3 lisice. Grupa lovaca Pjanici Ferid Pjanic, Redzo Samardzić, Huse Samardžić, Adam Pjanić, Semsudin Tirić, Mustafa Samardžić i Safet Zdralić. LU Jelen Cazina BiH.

Read more

Nacionalna izložba pasa svih rasa KD Par…

22-05-2011 Hits:44939 Manifestacije i dogadjaji Urednik portala - avatar Urednik portala

Kinološko Društvo ''Paraćin''iz Paraćina organizuje u (nedelju) 24.jula 2011 godine na prelepom gradskom izletištu Grza Nacionalnu izložbu pasa svih rasa. Sudije na izlozbi:Joksimović Borivoje oll raund sudijaDr. Surbatović Nebojša oll raund sudijaJelenić Miloš I-II FCI, erdel terijereNiketić Dragan VII FCITosović Djordje VI FCIPavlović Ljiljana I-X FCI, šarplaninci. Krajnji rok za prijavu...

Read more

NP Biogradska gora: Pogledajte snimak sr…

13-06-2023 Hits:235 Predstavljanje lovišta Nenad - avatar Nenad

Srna je autohtona vrsta u Nacionalnom parku Biogradska gora Član Službe zaštite Nacionalnog parka (NP) Biogradska gora Mićo Baltić sa čitaocima portala "Vijesti" podijelio je još jedan snimak iz tog NP.   Na snimku se vidi srna i dvoje mladunaca.   NP Biogradska gora je dom mnogim životinjama.   Srna je autohtona vrsta u parku, a košuta...

Read more

Sajam nautike, lova i ribolova na Beogra…

28-03-2022 Hits:648 Manifestacije i dogadjaji Nenad - avatar Nenad

42. Međunarodni sajam nautike, lova i ribolova, specijalizovana regionalna manifestacija namenjena ljubiteljima i korisnicima svih vrsta plovila, sportovа na vodi i ronjenjа, opreme za lov i ribolov, nautičkе, kamp i outdoor opremе, biće održan od 7. do 11. aprila 2022. godine. Pod sloganom "Isplovi, zabaci, ulovi" sajam će biti održan...

Read more

Zaštita divljači od poplava

12-03-2016 Hits:4409 Humanost na delu Urednik portala - avatar Urednik portala

Proglašene su mere zaštite divljači u lovištima http://www.mpzzs.gov.rs/pojacane-mere-zastite-divljaci-u-lovistima-za-vreme-trajanja-nepovoljnih-vremenskih-prilika/ Pošto je proleće reproduktivni period gotovo svih gajenih vrsta divljači a divljač se najčešće gnezdi i reprodukuje u blizini rečnih tokova gde su najviše izloženi udaru vodenih talasa. Lovci i lovni radnici trebali bi sa svojim psima ptičarima da ,,prečešljaju'' terene blizu reka i...

Read more

Zimska prehrana divljači na Bukoviku 196…

04-02-2012 Hits:265327 Lov nekada Urednik portala - avatar Urednik portala

Lovci lovačkog društva ''Bukovik" iz Vitoševca lovačke sekcije Podgorac u organizovanu akciju zimske prehrane srneće divljači na planini Bukovik (kod Aleksinca) u februaru 1962 godine. Zimsku prehranu srneće divljači su organizovali tadašnji sekretar lovačkog društva ''Bukovik" iz Vitoševca Miroslav Popović i šumar Slavoljub Mladenović iz Podgorca u pomenutoj akciji su...

Read more