utorak, 16 maj 2023 16:22

U Srpcu održana promocija knjige “Lov na divlje svinje” autora Vladimira Mijailovića

Napisano 
Ocenite ovaj članak
(3 glasova)
Magistar poljoprivrede Vladimir Mijailović iz Beograda, koji iza sebe ima lovačku karijeru dugu više od tri decenije, promovisao je u subotu 13. maja u Srpcu svoju drugu knjigu pod nazivom “Lov na divlje svinje” uz podršku Lovačkog udruženja “Srna” i Narodne biblioteke Srbac.
Knjiga je izašla iz štampe tek prije nekoliko dana i ovo je bila njena prva zvanična promocija za Republiku Srpsku i Srbiju a prisustvovalo joj je više desetina lovaca iz Srpca i okolnih opština i gradova.
Mijailović, koji vuče korijene iz Nožičkog, u knjizi je sabrao višedecenijsko iskustvo lova na divlje svinje u oblasti rijeke Limpopo u Africi, francuskom Šampanju i Korzici, rumunskim Karpatima, Volgi u Rusiji, Tadžikistanu, kao i lovištima u Sjevernoj Makedoniji, Hrvatskoj, Sloveniji i Republici Srpskoj. Ističe da će to biti korisno štivo svim lovcima, a naročito početnicima, budući da je literatura o lovstvu prilično oskudna na području bivše Jugoslavije.
“Obuhvatio sam lov od ravnice do brda i pobrđa sa svim rasama pasa koje su prisutne na teritoriji Srpske i Srbije, male tajne o načinima prihrane i izbor optike i municije, uz kratke i efektivne reportaže o iskustvima lovaca sa ovih područja. Samo za jedan dan, od izlaska knjige u štampariji u Kragujevcu, putujući do Beograda prodao sam 100 primjeraka, što dovoljno govori koliki o njoj vlada interes”, rekao je Mijailović.
On je prošle godine objavio i knjigu “Od Afrike do Sibira” koja je takođe promovisana u Srpcu i postala bestseler a uskoro se očekuje drugo, dopunjeno izdanje.
“Sva izdanja sam pripremam i uređujem a novu knjigu je objavila štamparija Grafostil iz Kragujevca, jedna od najpoznatijih srpskih izdavačkih kuća. Ima 208 stranica u punom koloru, na tvrdom povezu, sa jako puno fotografija koje sam lično fotografisao ili pozajmio od vrhunskih fotografa. Trudim se da na ovaj način barem malo podstaknem lovce i podijelim svoje znanje, a sud o kvalitetu će dati čitaoci u bliskom vremenu”, rekao je Mijailović.
Lovio je divljač na više kontinenata ali ljubav prema lovu divljih svinja se najkasnije rodila jer su ga ranije više zanimali srndaći i druga visoka divljač, posebno sibirski srndaći i jeleni.
“Međutim, kako je vrijeme prolazilo, postao sam i ja strastveni lovac na divlje svinje što sam ostao do današnjeg dana, a jedan od razloga je bio taj da je u lovištu Rit kod Beograda njihova populacija narasla do nevjerovatnog broja. Divlja svinja je divljač koja je u sve većoj ekspanziji na ovim prostorima a razlog za to su povoljni tereni i odlični stanišni uslovi, uz obilje hrane i ukrštanje sa populacijama domaćih svinja", rekao je Mijailović.
Dodaje da je rekorder u prošloj godini u Srbiji bilo Lovačko udruženje „Beograd“ sa 650 do 920 ulovljenih divljih svinja po sezoni na više od 15 hiljada hektara lovno-produktivne površine.
“Na otvaranju lova na divlje svinje 15. aprila 2019. godine učestvovalo je 228 lovaca i za jedno veče odstrijeljena su 73 grla. Nažalost, broj svinja lovci moraju drastično da smanje zbog ogromnih šteta na usjevima. Samo u proljeće 2021. i pored organizovanog plašenja i čuvanja parcela, moralo se presijati oko 500 hektara kukuruza”, rekao je Mijailović.
Poseban odjeljak u knjizi posvetio je lovcima u rodnom Srpcu i krovnom savezu u Republici Srpskoj koji broji oko 20 hiljada članova i 105 članica, ističući da se divlje svinje love u vrhunskim uslovima a njihova brojnost je odlična u većini lovišta.
Goran Savanović, direktor Lovačkog udruženja „Srna“ iz Srpca, kaže da se divlja svinja vijekovima nalazi na teritoriji srbačke opštine. Prema njegovim riječima, vrši se prirodna selekcija i nekad je ima više a nekad manje, ali je njen kapacitet ove godine iznad planiranog.
“Srbac se nekad zvao Bosanski Svinjar i jedini je u Republici Srpskoj koji na grbu ima divlju svinju u trku. To pokazuje da je ima na našim prostorima i biće je sve dok se bude s njom gazdovalo u normalnim uslovima. Zbog velike brojnosti moguće su veće štete ove godine što ćemo pokušati spriječiti njihovim hranjenjem kako bismo ih zadržali u šumi”, rekao je Savanović.
On ističe da je Srbac privilegovan promocijom jedne ovakve knjige koja će mnogo značiti svim lovcima a naročito mladima.
“Lovci nisu samo ljudi koji stave pušku na rame i krenu da ubijaju, ovo je viši nivo lovstva i nivo kulture koji želimo da razvijamo. Čitajući ovakvu literaturu djeca će imati šta da nauče da bi, jednog dana, kada postanu punoljetni, i sami postali lovci”, rekao je Savanović.
Prisutnima na promociji obratio se i direktor srbačke biblioteke, Branko Savanović, koji je rekao da se radi o izuzetnom djelu koje će ući u Zavičajni fond biblioteke, dodajući da se radi o štivu koje se čita u jednom dahu.
“Za nju je karakteristična sveobuhvatnost jer se mladi lovci upoznaju šta je to divlja svinja, pa sve do načina lova, čeka, pasa koji se upotrebljavaju i slično, a stariji lovci će u njoj pronaći sebe i vidjeti kako su nekad lovili.Posebno je interesantan dio u kojem prezentuje recepte za jela od divlje svinje, među kojima se izdvaja file u sosu od bijelog vina na suprugin način, koga njegova supruga Jasmina uspješno priprema godinama”, rekao je Savanović i najavio da bi iduće godine trebala izaći autorova treća knjiga o lovu na srndaća, koju takođe planiraju promovisati.
Promociji je prisustvovao i srbački lovac Žarko Vlajinić koji se lovom aktivno bavi od 1997. godine i član je sekcije Razboj Lijevče za koju kaže da je dosta dobra, jer pored lova vrijedno radi na iznošenju hrane i čuvanju lovišta. U svojoj karijeri do sada je ulovio dvije divlje svinje težine 146 kilograma u lovištu u Rakovcu i 40 kilograma u Starom Martincu, a uspio je i raniti nekoliko divljih svinja.
“U tim trenucima čovjeka trese adrenalin ali se sve na kraju uspješno završi u većini slučajeva. Za dobar lov najpotrebniji je dobar pas, oko i oružje a zatim mir, tišina i strpljenje, naročito ako se lovi na čekama” istakao je Vlajinić.
Prije promocije knjige, održana je redovna izvještajna skupština Lovačkog udruženja „Srna“.
 
Tekst i fotografija preuzeti:Radio Srbac
Pročitano 336 puta

Ostavi komentar

Molimo Vas proverite da li ste uneli svuda gde stoji (*) ova polja su obavezna.\nOsnovni HTML kod je dozvoljen.

Adresar Lovačkih udruženja Adresar prodavnica lovačke opreme Adresar kinoloških udruženja

Pročitajte još i ...

Ivanjica domaćin Specijalizovane izložbe…

13-06-2023 Hits:153 Kinologija Nenad - avatar Nenad

Ivanjica - Kinološko društvo „Ivanjica” organizuje 16. Specijalizovanu izložbu pasa goniča, koja će se održati u nedelju, 18. juna 2023. godine u Ivanjici.   Kotizacija za prvog psa će iznosti 1200 dinara, za drugog 1000, a za sve ostale pse kotizacija je besplatna. Prijavu pasa može se izvršiti do 17. juna do...

Read more

Konkurs za saradnike - novinare za web p…

26-11-2015 Hits:5473 Informacije za lovce Urednik portala - avatar Urednik portala

Web portal Lovačke Priče postoji od 2011 godine. Zbog sve veće posećenosti web portala kao i želje da nastavimo uspešan rad na web portalu i da pružimo pravovremenu informaciju svim našim posetiocima u potrazi smo za pisce-novinare saradnike na kreiranju sadržaja za web portal. Ko može da se prijavi? Mogu se prijaviti...

Read more

Uspešno pronalaženje ranjenog srndaća uz…

02-05-2011 Hits:45869 Zanimljive priče iz lova Urednik portala - avatar Urednik portala

Početkom ovogodišnje lovne sezone nа srndаće dvočlаnа grupа frаncuskih lovаcа lovilа je tokom tri dаnа srndаće u lovištu Sаlаš, nedаleko od Zаječаrа, u Timočkoj krаjini, nа krаjnjem istoku Srbije. U tom lovu sаm učestvovаo u svojstvu prevodiocа i stručnog prаtiocа lovаcа. Priliku sаm iskoristio i zа uvežbаvаnje mlаđe generаcije mojih...

Read more

Неко је запалио хранилиште?

09-07-2023 Hits:132 Informacije za lovce Nenad - avatar Nenad

Неко је запалио хранилиште дивљачи у шуми у крижевачком крају, починилац је непознат 30. јуна. у поподневним часовима, из непознатог разлога, запалио простор за храњење дивљачи. Ватрогасци ДВД-а Свети Иван Жабно су после 18 часова изашли на терен са два ватрогасна возила и седам ватрогасаца и успешно угасили пожар. Преузимање текста...

Read more

Plandište: Uspešno završen kvalifikacion…

13-10-2022 Hits:347 Manifestacije i dogadjaji Nenad - avatar Nenad

inološko društvo Brzava iz Plandišta tokom prethodnog vikenda organizovalo je kvalifikacioni turnir za nacionalni finalni Kup Sv. Hubert koji je održan u Starom Lecu. Tokom ovog takmičenja svoje lovačke sposobnosti i saradnju na intervalu lovac-pas pokazalo je ukupno 27 takmičara. Prema propozicijama takmičenja i pravilima lova Sv. Huberta, svi lovci takmičari moraju...

Read more

Damski lov u Šidu

12-12-2015 Hits:4141 Manifestacije i dogadjaji Urednik portala - avatar Urednik portala

U nedelju 06. decembra 2015-te godine, članice SDLK Artemida nastavile su svoje druženje sa koleginicama iz Mađarske u lovištu "Bosut" kojim gazduje LU" Srem" iz Šida. Domaćini u ovom lovu bile su kolege lovci iz sekcije Vasice predvođeni predsednikom Skupštine LU i sekcije Vasice Đorđem Obradovićem, predsednikom Udruženja i predsednikom Skupštine...

Read more

Stručnjaci apeluju: Lov potpuno ZAUSTAVI…

12-03-2022 Hits:496 Informacije za lovce Nenad - avatar Nenad

Srna ubijena prije nekoliko dana još jedan je alarm i poziv da se lov potpuno zaustavi makar na godinu, smatraju sagovornici TVCG. Kažu da je potrebno utvrdi tačan broj divljači i napravi bolju strategiju lovstva u Crnoj Gori. Uplašenu i povrijeđenu srnu od razjarenih lovačkih pasa spasio je Velibor, a da...

Read more

Lovac upucao druga u glavu!

05-12-2016 Hits:7625 Informacije za lovce Urednik portala - avatar Urednik portala

Mladić Dragan R. (21) iz sela Čitluk nadomak Kruševca ranio je u nedelju pre podne svog druga, takođe lovca Nemanju M. (21). Nesrećan mladić sa povredama glave je prevezen u bolnicu i nalazi se van životne opasnosti. Lovci su zajedno bili u lovu. On je saslušan u policiji i pušten...

Read more

JPNP "Fruška gora" nisu svi je…

28-07-2023 Hits:229 Humanost na delu Nenad - avatar Nenad

Nevreme koje je pogodilo Vojvodinu 19. i 21. jula napravilo je veliku štetu u Nacionalnom parku Fruška gora. Olujni vetar je devastirao šumu, ali i porušio ograde lovišta i uzgajališta divljači, piše Dnevnik.   Mnoge životinje su tu priliku iskoristile kako bi pobegle u divljinu, kao što su to jeleni i evropski bizoni. Malobrojna...

Read more

Kako se rešiti insekata u lovu

27-03-2018 Hits:3288 Edukacija Aleksandar  - avatar Aleksandar

Pred nama je prolećna sezona lova. Nema ništa lepše od lova po lepom prolećnom vremenu. Šetnja šumom i poljanama odmara i ispunjava svakog lovca. Međutim tu postoji i jedan problem a to su insekti. Sa nastupanjem ovog godišnjeg doba polako kreće aktivnost svih insekata : grinje, krpelji, komarci, buve. Insekti mogu...

Read more

Naočare za lov da li su nam potrebne?

10-11-2018 Hits:3275 Informacije za lovce Urednik portala - avatar Urednik portala

Nažalost slučaj od pre dve godine kada je lovac Bojan Antic (1981) upucan u predelu glave i od tada je slep na oba oka podseća nas da nismo pažljivi u lovu. Na tržištu su dostupne naočari za lov raznih proizvođača i cena, svaki lovac po svojim potrebama i mogućnostima pre...

Read more

Тишњански ловци одстрелили 15 шакала на …

27-06-2022 Hits:327 Lov na predatore Nenad - avatar Nenad

 Не, нисам сецирао први хитац на Корнату као што сам рекао. Није била озбиљна изјава, а у међувремену их је 15 уклоњено и можемо да будемо задовољни! - насмејао се Шиме Јежина, директор НП Корнати када смо га подсетили шта је рекао за текст у Шибенском листу објављен средином фебруара.    Тада...

Read more

V Drinska Lisica LU Mačva

23-01-2018 Hits:3023 Manifestacije i dogadjaji Urednik portala - avatar Urednik portala

Lovačko udruženje ,,Mačva' 'Bogatić 28.01.2018 godine organizuje grupni lov ''V Drinska Lisica'' na terenima lovackih sekcija-Banovci, Salaš Crnobarski i Crna Bara. Program počinje 07h-08h skup učesnika i doručak u restoranu ,,Kod Ujkinog'' u Banovcima. Planirani ternim za lov je 08h - 12h.Nakon toga od 12h je planiran ručak i zabava uz...

Read more

Pokriven lovački dom LU"Srna"S…

18-10-2022 Hits:280 Predstavljanje lovišta Nenad - avatar Nenad

Završena  je prva faza izgradnje lovačkog doma u Srpcu  koji se gradi na lokalitetu Rakoštak,rekao je predsjednik LU”Srna”Goran Savanović. “Lovački dom smo pokrili  i zahvaljujem se svim izvođačima radova i kolegama koji su učestvovali u ovim poslovima. Nećemo se ovdje zaustaviti, idemo dalje”rekao je Savanović. “Nakon 70 godina postojanja konačno dobijamo  prostor...

Read more

20 godina prijateljstva

04-06-2013 Hits:146027 Manifestacije i dogadjaji Urednik portala - avatar Urednik portala

Srpski i rumunski lovci proslavili su danas u Lužnicama kod Kragujevca dve decenije prijateljstva i saradnje. Obeležavanje prijateljstva i saradnje počelo je intoniranjem himni dve zemlje i simboličnim pucnjem iz topa i uz kulturno-umetnički program. Proslavi u "Domu prijateljstva" prisustvovali su i lovci KiM, Republike Srpske, Crne Gore, kao i predstavnici...

Read more

X Trofej Barajeva 2015

10-09-2015 Hits:4818 Manifestacije i dogadjaji Urednik portala - avatar Urednik portala

Jubilarni, 10. put za redom, Streljački klub ,,Barajevo“ je, uz pokroviteljstvo Gradske opštine Barajevo, organizovao sportsku manifestaciju „Trofej Barajeva“ povodom Dana i slave opštine Barajevo „Velike Gospojine“. Ove godine manifestacija je održana 30. avgusta sa početkom u 10,00 časova i završena je oko 18,00 časova na strelištu „Lovačka šuma“ u Barajevu...

Read more