Meštani prizrenskog sela Lokvica uplašeni su zbog medveda koji svake noći dolaze u njihova dvorišta i pravi štetu, prenosi Kljan Kosova.
 
Proteklih dana medved je napravio veliku štetu pčelaru tako što je srušio 18 košnica i pojeo nekoliko kilograma meda.
 
Stanovnici ovog sela poručili su da institucije treba da se pozabave ovim slučajevima i da im omoguće miran život.
 
Tekst preuzet:kosovo-online.com ;Foto:LOVACKE PRICE
Узводно од Апатина, на пешчаном спруду насупрот залива, јуче је пронађен угинули јелен.
 
Леш јелена, тешког око 200 килограма пронашли су купачи, а због немогућности идентификације тешко је утврдити да ли је животиња стигла из Хрватске или је грло из ловишта са територије Републике Србије.
 
Није познато када је животиња угинула, да ли је настрадала у криволову, борби са другом јединком или је реч о несрећном случају, болести. Јелени су познати као добри пливачи тако да им водене површине попут Дунава не представљају препреку.
 
Леш је у фази распада па се до његовог уклањања низводно не препоручује купање.
 
О проналаску су обавештени апатинска полиција, ловачка удружења и ЈП „Војводинашуме“.
 
Текст и фотографија преузети:https://www.radiodunav.com/

О несрећи на раду на подручју Горњих Ложина јуче око 17 часова обавештени су полицајци Полицијске управе Љубљана. Према до сада познатим информацијама, установљено је да су ловци почели санацију дотрајале ловачке чеке када се урушила и оба су пала на дубину од око седам метара. Задобили су  тешке телесне повреде  обојица , а живот једног је животно угрожен, према за сада познатим информацијама. Обојица су хеликоптером пребачена у Универзитетски медицински центар Љубљана.

 
 Полицијски службеници и даље прикупљају обавештења и о околностима ће обавестити надлежно државно тужилаштво. 
 
Текст преузет са: Љубљана инфо, https://ljubljanainfo.com/фото: ЛОВАЧКЕ ПРИЧЕ илустрација
Lovište Nadel na gazdovanje pokrajinske vlasti dale su Lovačkom udruženju Pančevo.
 
Lovište Tamiš dobilo je na gazdovanje Lovačko udruženje Pančevo.
 
Lovište Južni Banat-Istok na gazdovanje dobilo je Lovačko udruženje Kovin. Isto udruženje gazdovaće i Lovištem Južni Banata - Zapad.
 
Lovištem Tamiš-Baranda upravljaće Lovačko udruženje Opovo. 
 
Gazdovanja su na 10 godina. Dodeljena su posle javnog konkurs, a uslovi će biti bliže zabeleženi ugovorima. 
 
Tekst preuzet:013info;foto:LOVACKE PRICE
Niška policija podneće krivičnu prijavu protiv 71-godišnjeg muškarca koji se sumnjiči da je početkom juna lovio na mestu gde je zabranjeno i to puškom za koju nije imao dozvolu. Zbog toga iz Lovačkog saveza Srbije ističu da je krivolov štetan i nebezbedan po ljude i divljač, kao i da je neophodno sankcionisanje takvih osoba, kako bi suzbili nezakonit lov.
 
Predsednik Lovačkog saveza Srbije Bratislav Ćirković, rekao je da se slučaj dogodio 11. juna u ataru sela Donje Vlase oko 19 sati kada je lovočuvar tokom kontrole tog mesta čuo pucnje, nakon čega je pronašao nepoznatog čoveka koji nije član lovačkog udruženja i koji je bio naoružan lovačkom puškom.
 
Kada ga je lovočuvar Nenad Rajković pronašao, čovek je bacio pušku i pobegao. Policija je došla po pozivu i odnela oružje čiji pravi vlasnik je, kako se kasnije utvrdilo, preminuo i za to oružje je prijavljena krađa još pre nekoliko godina. Nakon dostavljanja fotografija koje je lovočuvar napravio, saznalo se da se radi o C. T. iz Niša - kaže Ćirković.
 
Ćirković ističe da je jako važno da skrenu pažnju javnosti na rešene slučajeve krivolova, kako bi se takva nezakonita praksa, ali i sam pritisak na lovišta smanjio.
 
Lovstvo je održiv sistem samo ukoliko se poštuju pravila i godišnji planovi. Mi smo ovde imali lice koje inače nije lovac i nema dozvolu, a sa druge strane je jako nebezbedno po građane i šalje jako lošu poruku da se vrši krivolov i da se skrnavi populacija divljači - zaključuje predsednik Lovačkog saveza Srbije.
 
Iz policije su saopštili će podneti krivičnu prijavu protiv 71-godišnjeg muškarca zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela nezakonit lov i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.
 
Tekst preuzet:Juzne vesti;Foto:LOVACKE PRICE
Cilj Konkursa je unapređivanje stanja populacije divljači i njenih staništa, opremanje korisnika lovišta i praćenje stanja pojedinih vrsta divljači na teritoriji AP Vojvodine.
 
Korisnici sredstava po ovom konkursu su korisnici lovišta sa teritorije AP Vojvodine.
 
Ukupan iznos bespovratnih sredstava koji se dodeljuje ovim konkursom je 40.000.000,00 dinara.
 
Sufinansiraće se izgradnja, rekonstrukcija i sanacija lovno-tehničkih objekata i nabavka žive divljači do 90%.
 
Pravo učešća na konkursu ima korisnik lovišta sa teritorije AP Vojvodine.
 
Konkurs je otvoren zaključno sa 30. junom 2022. godine.
 
Dodatne informacije mogu se dobiti putem telefona 021/488-18-51 od 10 do 14 časova. 
 
Tekst preuzet:Vojvodina uzivo:foto LOVACKE PRICE
Policija je u Kolašinu podnijela krivičnu prijavu protiv lica koje se sumnjiči za krivično djelo nezakonit lov, saopštila je Uprava policija.
Iz policije su podsjetili da je 27. februara u mjestu Platije ustrijeljena srna od strane tada nepoznatog lica.
 
"Policija je preduzela aktivnosti iz svoje nadležnosti i identifikovala Ž.V. (53) iz Kolašina kao izvršioca ovoga djela, te je protiv njega podnijeta krivična prijava", navodi se u saopštenju.
 
Tekst preuzet:kodex.me https://kodex.me/  ,foto:Lovacke Price

Ево како је испраћен у Госпићу Рис Љубо је јуче поподне пуштен на Велебит, пети рис који настањује Хрватску са Карпата у оквиру пројекта ЛИФЕ Линк, а петнаести пуштен на Динариде и Алпе. Јубиларни, 15. рис пуштен је код Госпића, а ухваћен је у словачким Карпатима, где је провео два месеца у карантину како би се уверио да је здрав стигао у Хрватску. Долазак риса поздравили су чланови Рукометног клуба Госпић и представници мјесне заједнице. Рис Љубо је пуштен у ловиште Рамино Корито, којим газдује компанија Лагоста у власништву Фондације Ревилдинг Велебит, а том приликом Марија Крњајић, директорка Фондације Ревилдинг Велебит, рекла је: „Велика нам је част што можемо помоћи рису. становништво се опоравља. и као носиоцу права лова на подручју ловишта Рамино корито гдје је пуштен рис Љубо, изузетно нам је драго да учествујемо у подизању биолошке разноликости фауне Велебита и Лијепе наше. На овим просторима живе све три велике хрватске звијери, медвјед, вук и рис, а могућност да тако ријетку, тајанствену и једну од најугроженијих животиња проматрамо у њеном природном окружењу, такођер нам даје прилику да обогатимо и унаприједимо туристичку понуду Личко-сењске жупаније Томислав Гомерчић, професор Ветеринарског факултета Свеучилишта у Загребу и члан ЛИФЕ Линк тима истакнуо је да у Личко-сењској жупанији постоји одлична сурадња у истраживању и заштити популација риса између ловаца, јавне установе за управљање заштићеним подручјима и научници: остварено у последњих пет година заједничким радом.

 
Текст и фотографија преузети: zadarski.hr
Гацко – У сриједу 15. јуна 2022. године, на територији посебног ловишта „Зеленгора” којим газдује ЈУ Национални парк „Сутјеска”, од стране чланова Интервентног тима за збрињавање крупних звијери Републике Српске, пронађена је ножем пресјечена GPS/GSM телеметријска огрлица која је 9. маја 2022. године постављена на јединку медвједа у привредном ловишту „Врбница”.
Ово кривично дјело је откривено након што је огрлица послала сигнал упозорења, те је брзом реакцијом чланова Интервентног тима иста и пронађена.
 
Овај, незапамћен случај на нашим просторима је одмах пријављен МУП-у Републике Српске, а о истом догађају је обавијештен и дежурни тужилац.
 
По налогу тужиоца, припадници МУП-а РС спроводе свеобухватну истрагу са циљем што бржег расвјетљавања овог кривичног дјела којим је обезвријеђен огроман напор институција Републике Српске на иплементацији овог пројекта.
 
Текст  и фото преузет : lovcirs.com
 
četvrtak, 16 jun 2022 04:13

Mrki medvjed šeta Motajicom

Napisano
SRBAC - Već mjesec dana planinom Motajica kod Srpca kreće se veliki mrki medvjed što potvrđuju brojni tragovi koje su na blatnjavom terenu pronašli članovi Lovačkog udruženja „Srna“ iz Srpca.
 
Predsjednik udruženja Goran Savanović potvrdio je za "Glas" da je riječ o ovoj životinji, inače najvećoj zvjerki na području Balkana. Dodaje da se i ranije pojavljivao na ovom području i to u prosjeku na svake tri do četiri godine.
 
- Pretpostavljamo da je došao sa Vlašića i da se Motajicom kreće u prolazu. Tragovi su primijećeni prema Savi, što ukazuje da je bio u potrazi za vodom. Dolazio je i ranije i boravio oko pola mjeseca. Za sada nije bilo prijava da je načinio štetu - rekao je Savanović.
 
Ističe da se radi o zaštićenoj životinji koja se ne smije loviti i upozorava mještane i druge rekreativce, a naročito gljivare, na krajnji oprez.
 
Srbački lovci kažu da nisu iznenađeni pojavom medvjeda na njihovom području, jer su Motajica, te tereni prema Savi, Bardači i Vrbasu veoma bogati raznovrsnom krupnom i sitnom divljači i obiluju zdravom i nezagađenom prirodom.
 
Tekst i fotografija preuzeti:Glas Srpske https://www.glassrpske.com/
Strana 1 od 43

Adresar Lovačkih udruženja Adresar prodavnica lovačke opreme Adresar kinoloških udruženja

Pročitajte još i ...

Ponašanje lovca u slučaju nevremena

23-10-2018 Hits:2653 Edukacija Aleksandar  - avatar Aleksandar

Svaki lovac se bar jednom našao u situaciji da se sprema nekakvo nevreme a iz nekih razloga nije uspeo na vreme da se povuče i dođe do nekog bezbednog zatvorenog mesta i zbog toga nije na odmet znati nekakve činjenice o grmljavini i munjama i kako se ponašati ako se...

Read more

Konkurs za saradnike - novinare za web p…

26-11-2015 Hits:5069 Informacije za lovce Urednik portala - avatar Urednik portala

Web portal Lovačke Priče postoji od 2011 godine. Zbog sve veće posećenosti web portala kao i želje da nastavimo uspešan rad na web portalu i da pružimo pravovremenu informaciju svim našim posetiocima u potrazi smo za pisce-novinare saradnike na kreiranju sadržaja za web portal. Ko može da se prijavi? Mogu se prijaviti...

Read more

Lovačko Udruženje Subotička Peščara

08-12-2015 Hits:5284 Lovačka udruženje Administrator - avatar Administrator

Nažalost još uvek nemamo više informacija o ovom udruženju ...

Read more

Brčko: Prekida lovostaja u Distriktu, ma…

25-03-2022 Hits:144 Informacije za lovce Nenad - avatar Nenad

Lovostaj u Distriktu, na snazi je gotovo petnaest godina. U minulom periodu bilo je bar saglasnosti da se periodično, na nekoliko dana, angažuju ovdašnji lovci kako bi izvršili odstrel štetočina. Prošle, kao i ove godine, to još uvijek nije usaglašeno. U decembru mjesecu prošle godine je na sjednici brčanske Vlade, od strane...

Read more

Deset godina sa Vama prvi lovački portal…

29-04-2021 Hits:708 Manifestacije i dogadjaji Administrator - avatar Administrator

danas proslavljamo deseti rođendan našeg i Vašeg portala Lovačke-Priče.com

Read more

Uznemirujući prizor: Obezglavljen srndać…

15-03-2022 Hits:152 Informacije za lovce Nenad - avatar Nenad

Na putu od mosta na Tari prema Mojkovcu jutros zatečeno tijelo srndaća bez glave Rafter iz Đurđevića Tare Veljko Ostojić, krećući se od velikog mosta na Tari ka Mojkovcu, jutros je naišao na jeziv prizor. Pored puta ležalo je obezglavljeno tijelo srndaća. Oko njega tragovi krvi na snijegu a, po Ostojićevom mišljenju...

Read more

Trajanje lovnog dana

28-02-2017 Hits:4663 Informacije za lovce Bojan Stanković - avatar Bojan Stanković

U poslednjem periodu na društvenim mrežama, oglasima kao i lovačkim prodavnicama nude se optički nišani za osmatranje i gađanje noću. Noću se visokotrofejna divljač kreće tražeći hranu ili drugim prirodnim nagonom ima potrebu za menjanje svog mesta-staništa. Tada je lako dostupna meta jer su joj ograničena čula vida a i ima...

Read more

Lomljenjem leda na pojilištima pomažemo …

01-01-2015 Hits:4928 Informacije za lovce Urednik portala - avatar Urednik portala

Niske temperature ovih dana su prouzrokovale stvaranje leda na mnogim manjim vodotocima ili stajaćim vodama na kojima divljač koristi vodu. Niske temperature već nekoliko danu stvaraju debele naslage lega koji divljač nije uvek u stanju da probije i da na taj način dođe do sveže pijaće vode. Dobro je da se...

Read more

CAC Veliko Gradište 2012

10-06-2012 Hits:63497 Manifestacije i dogadjaji Urednik portala - avatar Urednik portala

Nacionalna izlozba pasa svih rasa - CAC Veliko Gradište 01.07.2012. godine. Izložba se organizuje u gradskom parku na obali Dunava, u centru grada. Početak ocenjivanja je u 10:00h. Sudije: Jovica Stankov ( I, V, VI FCI grupa), Nenad Marić ( šarplaninac, III, IX FCI grupa), Igor Selimović - Hrvatska ( II...

Read more

Nema odmora za lovce iz Đelekovca: Sprem…

10-03-2022 Hits:203 Predstavljanje lovišta Nenad - avatar Nenad

Članovi Lovačke udruge Lisica iz Đelekovca proveli su radnu akciju čišćenja lovišta kojim gospodare. Trenutno su aktualni samo lovovi na grabežljivce pa malu stanku do početka nove lovne sezonu u travnju đelekovečki lovci koriste za uređenje lovišta.   – Radnoj akciji, kao i svaki put dosad, odazvali su se brojni članovi. Sve...

Read more

ДНЕВНА: „Тужно је гледати како нам пред …

29-05-2022 Hits:67 Humanost na delu Nenad - avatar Nenad

Већина младунаца јелена заврши под косачицом, али ловци у многим случајевима то уопште не сазнају.    Ових дана све више јавних упозорења стижу из многих ловачких породица, њихових подручних ловачких удружења, али и из разних друштава за заштиту природе и животиња да људи треба да буду опрезни у шетњи у природи, где...

Read more

Najdostupniji termo vizijski uređaj za n…

19-04-2015 Hits:31435 Informacije za lovce Urednik portala - avatar Urednik portala

Firma New Effect iz Republike Slovačke u prošloj godini je stavila na tržište termo vizijski uređaj iz uspješnog niza EAGLE, ovog puta termovizijski uređaj za nišanjenje koji se može uporediti s bilo kojim proizvodima prednjih svetskih proizvođača, a u nekim od parametara se može smatrati boljim od njih. A sve to...

Read more

Lov u LU "Vladan Milošević" Kn…

23-02-2016 Hits:9535 Lov nekada  - avatar

Na fotografiji iz 1926. godine se nalaze državljani Austrije i Nemačke koji su boravili u Gružanskom i Knićanskom kraju radi ispitivanja ruda i u tom periodu su iskoristili slobodno vreme za lov zeca i jarebice. Na fotografiji iz 1930. godine se nalaze lovci lovačke sekcije Bare, koja je nastala nakon...

Read more

Markica za obeležavanje ostreljene divlj…

13-05-2012 Hits:50200 Informacije za lovce Urednik portala - avatar Urednik portala

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, donelo je Pravilnik o uslovima za stavljanje u promet i način obeležavanja ulovljene divljači i trofeja divljači, kao i o načinu vođenja evidencije. Pravilnik možete pogledati na ovom linku. Markica za obeležavanje ostreljene jedinke trofejne krupne divljači izrađuje se kao trodelna, a pojedinačni delovi markice koriste...

Read more

8. međunarodni sajam lova, ribolova, lov…

29-05-2016 Hits:4038 Manifestacije i dogadjaji  - avatar

U Kragujevcu na gradskom sajmištu zvanično je otvoren osmi po redu 8. međunarodni sajam lova, ribolova, lovnog turizma i nautike pod nazivom “Kraguj M” koji se održava u periodu od 26-29. maja. Organizatori sajma su Kragujevačka kompanija lovačke opreme “Meteor Stil” i Lovački savez Centralne Srbije. Cena ulaznice iznosila je...

Read more

LU Kozara za jedan vikend ispunilo plan …

15-06-2011 Hits:280400 Predstavljanje lovišta Urednik portala - avatar Urednik portala

Lovačko udruženje ''Kozara'' Laktaši Republika Srpska otvorilo je ovogodišnju lovnu sezonu na srndaća 11.06.2011 godine. Godišnjim planom gazdovanja planirani je ostrel 25 grla srndaća. Lovačka sekcija Aleksići je bila veoma uspešna u lovu na srndaća sa ostreljenih 6 grla, naj uspešnija grupa sekcije Aleksići u lovu srndaća je grupa broj...

Read more