nedelja, 29 maj 2022 06:31

ДНЕВНА: „Тужно је гледати како нам пред очима излази једва рођени живот“

Napisano 
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Већина младунаца јелена заврши под косачицом, али ловци у многим случајевима то уопште не сазнају.

 
 Ових дана све више јавних упозорења стижу из многих ловачких породица, њихових подручних ловачких удружења, али и из разних друштава за заштиту природе и животиња да људи треба да буду опрезни у шетњи у природи, где ће срести и младунчад. 
 
Посебно код јелена, јер јелени сада рађају младунчад. Због тога није сувишно замолити пољопривреднике да буду опрезнији приликом кошења траве. „Једно од проверених правила је да фармери треба да прегледају ливаде пре кошења да виде да ли су млади јелени можда утрнули или да су их мајке из предострожности оставиле у високој трави због опасности од других предатора“, рекао је он. објаснио је др. Марјан Тош, ловачки мајстор и председник надзорног одбора Ловачког друштва Марибор.
 
 Како је додао, многи пољопривредници су невероватно обазриви и прегледају ливаде пре кошења, али је нажалост још више оних који уништавају или оштећују срндаћа ротационим косилицама.
 
 Многи повређени штенци тада умиру у агонији: „Овакви призори су ужасни, тужно је видети како једва рођени живот бледи пред нашим очима, нема шта да се кривимо и нема шта да радимо. 
 
Не дирајте младунчад срндаћа Код срндаћа треба напоменути да их мајке често намерно остављају у високој трави како би их заштитиле од предатора као што су лисице и шакали. 
 
„Када мајке срндаћа траже храну, младунчад стављају у високу траву или покривају и траже их само док доје. Иако штене може изгледати изгубљено и беспомоћно, мајка му је негде у близини. Не дирајте штенце, посебно не голим рукама, јер ће то пренети ваш мирис на штене и проузроковати непоправљиву штету.” Срна више не прихвата младунче због мириса људи.
 
 Због тога Тош упозорава да ове беспомоћне животиње не смемо дирати ни по коју цену, већ их морамо оставити на миру: „У ловачкој организацији увек је постојао захтев јавности да људи не дирају младунце јелена јер им мајка није далеко .
 
 И заиста јелени никада нису далеко од младунаца, они их безбедно чувају. 
 
Срна је и мајка брижна и пуна љубави.
 Већина младунаца срндаћа заврши под косачицама.
 
Свакако највећа опасност за младунчад срндаћа представља машинско кошење. Срећом, неки фармери пријављују ловце шта им се догодило, а није им свеједно када прате угинуће повређених јелена.
 
 На овај начин се такви губици евидентирају у ловачким породицама. Али већина ових губитака превазилази званичну статистику, јер ловци никада не сазнају за многе случајеве. 
 
Осим што после кошења налазимо остатке скелета младунаца. Косидба савременим машинама највећа је опасност за срндаћа, као и за друге врсте дивљих животиња, јер су ове косачице практично неизбежне.
 
 „Ми ловци разумемо сељаке, само треба да се ради, али истовремено тражимо, као и обично, да бар повремено пређемо ливаде и истерамо немоћне срне, укључујући и јелене. 
 
Познајем доста таквих земљорадника у Словенским горицама а и у Дравској равници. Ми ловци смо им изузетно захвални на њиховом односу према младим животима“, рекао је ловачки мајстор.
 
 Уз помоћ паса, дронови и правилна техника кошења могу смањити број јелена који угину. Пре кошења, препоручљиво је прегледати ливаде са дресираним псом, а последњих година све више њих користи и дронове са термо камером.
 
 Почињемо косити на средини ливаде и настављамо ка ивици, спречавајући тако дивљач да инстинктивно вреба на месту. Уз помоћ покошених чуперака траве младунчад јелена се по потреби може пребацити у одговарајуће склониште у близини. Приликом кошења задњег појаса препоручљиво је смањити брзину кошења како би се дивље животиње на време преместиле на безбедно. „И то се може урадити у пракси, зар не? 
 
Мало добре воље је потребно, а тамо где су односи између ловаца и пољопривредника добро уређени, и то се дешава редовно, “, нагласио је стручњак.
 
 Шта је са рањеним младунцима? Ловачки мајстор зна да је тешко наћи штенад без задњих и предњих ногу, али повређеним младунцима помоћи нема, али ако је једна нога повређена, а помоћ има, на располагању су ветеринари и наравно надлежни ловочувари. проценити.шта је најбоље учинити. "Вероватно ћу бити критикован и погрешно схваћен у овој причи - али желим да јасно ставим до знања да дивље животиње спадају у природу, а не у затворене настамбе", рекао је Тош и додао да многи љубитељи животиња са собом воде рањене штенце. Они праве посебне ограде за њих, хранити их (обично погрешно) и бринути о њима. Али то није то. 
 
Ове животиње се осећају скучено. Већина њих првом приликом побегне у природу. „Људи треба да поштују закон, треба да се консултују са ловцима, ловочуварима и ловоинспекцијом. Дивљач не сме бити у заточеништву... Ни сам нисам присталица 'припитомљавања' јелена и било које дивље животиње. Не знамо колико се јелена на овај начин спасе сваке године, јер људи обично имају такве јелене спасене у заточеништву у тајности, а ми немамо тачне евиденције о губицима јелена због кошења. Нису мали, то могу потврдити из сопственог искуства“.
 
 Битно је да пси буду на повоцу. Неопрезно и безобзирно кошење није једини проблем.
 
 Ловци такође љубазно моле све власнике паса да их за то време држе на поводцима и под контролом, посебно на отвореним ливадама и рубовима шума где би могао доћи до контакта са младим срндаћима: Разматрање у природи, а посебно пажња за новим животима рођени и долазак на свет треба да буду наша заједничка брига. 
 
Не ради се о романтици, то је једноставно истина коју треба да знамо.”
 
 Иначе, Законом о дивљачи и ловству (ЗДЛов-1), тачније чланом 77, прописана је новчана казна од 420 до 1.200 евра, за коју је прекршајно кажњен појединац који пса пусти у природу без надзора. 
 
Ловци јавно и најљубазније моле све да им помогну у овом подухвату, јер је дивљач део дивљачи за коју смо сви одговорни: „Не само дивљач, како нас критичари и противници воле да оптужују, већ су све дивље животиње које су део живе творевине. 
 
Обично волим да истакнем да смо природу добили на поклон од наших унука.
 
 И зато би то требало да остане за њих! ” Будите опрезни у шетњи природом.У шетњи шумом пратите означене стазе. Скрећемо пажњу на своје присуство тако што мало гласније ходамо и причамо како би се животиње повукле од нас.
 
 Дивље животиње су посебно осетљиве у периоду када полажу младе. У време када траже храну, младунце остављају на миру. Не прилазимо и не хранимо штенце. „Ми у Штајерској немамо проблема са медведима (већ смо их имали), али биће корисно истаћи да медведи обично почињу да се паре у мају и јуну и отерају прошлогодишње младунце како их мужјаци не би повредили. 
 
Тош је упозорио. Штенци треба да пронађу себе и могу се веома приближити људима. Пас који није на повоцу побећи ће господару када сретне медведа и довести га директно до њега. Бициклисти такође треба да буду опрезни, јер су брзи и тихи, како медвед не би скренуо пажњу на себе и могао да га изненади. „Када сретнеш медведа, повуци се полако и сероњо. Ова упозорења се јавно објављују и на сајту Ловачког савеза Словеније. 
 
Са медведима нема шале, а са медведима уопште не“, упозорио је он. Понекад се дешавају и блиски сусрети са дивљим свињама. Дивље свиње, које леже у периоду од марта до маја, крију се у густом покривачу, хране се ноћу, па су шансе да ће их срести током дана веома мале. У Словенији у последњих десет година званично нисмо забележили ниједан напад дивљих свиња на људе. Могли су бити агресивни само ако би наишли на крмаче гнездо са малим младунцима. У таквом случају се полако повлачимо. И то можемо брзо.
 
 Преузимање текста и фотографије: Марибор Др. Марјан Тош, ФОТО: Архив Ловачког друштва Марибор, аутор: Блаж Железник. које леже између марта и маја, крију се у густом покривачу, хране се ноћу, па су шансе да их наиђу дању веома мале. У Словенији у последњих десет година званично нисмо забележили ниједан напад дивљих свиња на људе. Могли су бити агресивни само ако би наишли на крмаче гнездо са малим младунцима. У таквом случају се полако повлачимо. И то можемо брзо.
 
 Преузимање текста и фотографије: Мариборhttp://www.maribor24.si/ Др. Марјан Тош, ФОТО: Архив Ловачког друштва Марибор, аутор: Блаж Железник.
Pročitano 67 puta

Ostavi komentar

Molimo Vas proverite da li ste uneli svuda gde stoji (*) ova polja su obavezna.\nOsnovni HTML kod je dozvoljen.

Adresar Lovačkih udruženja Adresar prodavnica lovačke opreme Adresar kinoloških udruženja

Pročitajte još i ...

Problemi pasa prilikom aporta iz vode

17-02-2015 Hits:5232 Edukacija Urednik portala - avatar Urednik portala

Ovih dana je aktuelan tj sezona lova na divlje guske i divlje patke. Iz tog razloga veliki broj lovaca sa svojim vernim pomagačima u lovu na ovu vrstu divljači provodi dosta vremena u blizini reka, jezera i kanala, gde je prisustvo populacije divljih gusaka i pataka. Lovački psi pre svega ptičari...

Read more

Divlja mačka ili domaća u lovištu?

07-02-2015 Hits:5612 Informacije za lovce Urednik portala - avatar Urednik portala

Divlja mačka (Felis silvestris) je dlakava divljač. Po svom opštem izgledu, divlja mačka je slična pitomoj mački. Tokom lova u februaru na predatore kada je i period parenja mačaka cesto se u lovištu u ruralnim napuštenim područjima u blizini naselja nailazi na melazima - hibridima pitomih mačaka koje su napuštene i...

Read more

Banatski lov na prepelice

12-09-2013 Hits:261118 Manifestacije i dogadjaji Urednik portala - avatar Urednik portala

Prepelica je najmanji predstavnik poljskih koka i jedina selica. I iskusnim lovcima zadaje prave muke zbog osobine da se stopi sa okolinom i što veoma strpljivo podnosi markiranje psa za kojeg ume da bude nevidljiva i kada joj priđe na pedalj. Lov na prepelice, zbog svoje atraktivnosti, pravi je magnet za...

Read more

Seminar o školovanju i korišćenju pasa k…

28-09-2012 Hits:57445 Edukacija Urednik portala - avatar Urednik portala

U organizaciji LU ''Minićevo'' iz Minićeva u subotu 06.10.2012 godine sa početkom u 14 časova i 30 minuta u održaće se seminar o školovanju i korišćenju pasa krvoslednika. Predavači mr Mihajlo Hadži-Pavlović i dr Vladimir Videnović. Svi učesnici seminara dobijaju priručnik i DVD film (psi krvoslednici, školovanje i upotreba, primeri iz...

Read more

Lorist 2016 sajam lova i ribolova u Novo…

09-09-2016 Hits:4242 Manifestacije i dogadjaji Urednik portala - avatar Urednik portala

Na ovogodišnjem međunarodnom sajmu lova i ribolova sporta šumarstva, hortikulture i ekologija u Novom Sadu najavilo je učešće veliki broj izlagača iz Srbije i inostranstva. Ovogodišnji sajam pod nazivom Lorist 2016 se održava u periodu od 28.09.2016 godine do 02.10.2016 godine. Ovo je dobra prilika za sve ljubitelje lova i prorode...

Read more

III Medjunarodni sajam lova, ribolova, l…

27-05-2011 Hits:45212 Manifestacije i dogadjaji Urednik portala - avatar Urednik portala

Sajam „Kraguj M“ treći međunarodni sajam lova, ribolova, lovnog turizma i nautike, koja okuplja najznačajnije firme iz oblasti proizvodnje i prometa sportskog i lovačkog oružja, lovačkog i ribolovačkog pribora i opreme, lovačke municije, organizacija i agencija iz oblasti lovnog turizma, kao i po prvi pun na ovom sajmu, firmi iz...

Read more

Мечка провалила у кућу и покупила мед

15-06-2022 Hits:43 Zanimljive priče iz lova Nenad - avatar Nenad

Ивањица - Мечка је прошле ноћи у ивањичком селу Девићи у засеоку Ђопићи, провалила у домаћинство Милоша Милетића и покупила мед. „Када сам дошао ујутру кући био сам шокиран оним што сам видео. Мечка је провалила у кућу одваливши брвна и направила хаос, све је поразбијала а већину меда је и...

Read more

III Nacionalnu izložbu pasa svih rasa - …

10-08-2013 Hits:275468 Kinologija Urednik portala - avatar Urednik portala

Kinološko Društvo Kosjerić, 24. avgusta 2013 godine organizuje III Nacionalnu izložbu pasa svih rasa. Izložba će biti održana na terenima Sportskog centra Kosjerić.Na izložbi mogu biti izloženi rasni psi koji imaju rodovnik izdat od kinološkog saveza Republike Srbije ili rodovnik izdat od inostranih kinoloških organizacija koje su priznate od FCIa...

Read more

LU Sombor organizuje hajku na ravangrads…

17-01-2018 Hits:2721 Manifestacije i dogadjaji Urednik portala - avatar Urednik portala

LU ,,Sombor,, iz Sombora poziva sve zainteresovane lovce da svojim prisustvom uveličaju drugu po redu hajku na ravangradsku lisicu. Hajka se održava 28. januara 2018. godine (nedelja). Okupljanje lovaca od 7 do 8 časova kod vile ,,Kronic,, (Conopljanski put 30). U lovu svi lovci moraju obavezno imati obeležavajuce florocentne prsluke...

Read more

Srećne praznike želi Vam lovački web por…

24-12-2013 Hits:12057 Informacije za lovce Urednik portala - avatar Urednik portala

Srećne božićne i novogodišnje praznike svim posetiocima želi lovački web portal Lovačke Priče.  

Read more

Proglašeno ZARAŽENO I UGROŽENO područje …

06-12-2016 Hits:3604 Informacije za lovce Urednik portala - avatar Urednik portala

Proglašeno ZARAŽENO I UGROŽENO područje od ptičjeg gripa H5N8 u okolini Novog Sada Uprava za veterinu ministarstva poljoprivrede je donela Rešenje kojim se ustanovljava zaraženo i ugorženo područje od avijarne influence-ptičjeg gripa H5N8 u okolini Novog Sada. Rešenjem Uprave za veterinu kao zaraženo područje je mesto Kovilj, koviljski rit sa okolinom u...

Read more

Obavezna zamena oružanog lista

12-10-2018 Hits:4838 Informacije za lovce Urednik portala - avatar Urednik portala

Građani koji legalno poseduju oružje, a oružni listovi su im izdati po starom Zakonu o oružju i municiji, ovaj dokument moraju zameniti do 5. marta 2019 godine.Potrebna dokumentacija za nabavku i preregistraciju oružja: Važeća lična karta Uverenje iz suda Uverenje o obuci za rukovanje vatrenim oružjem (za lica koja imaju registrovano oružje do...

Read more

XIV lov na Banatsku lisicu Alibunar

17-01-2017 Hits:3316 Manifestacije i dogadjaji Urednik portala - avatar Urednik portala

Četrnaest godina za redom na teritoriji opštine Alibunar, lovačko udruženje „Srndać“ organizuje lov na Banatsku lisicu, a to je od pre par godina i zvanično najveći i najbezbedniji skup lovaca na teritoriji Republike Srbije što dokazije podatak da je i prošle godine 600 lovaca učestvovalo u našem lovu. Naš lični stav...

Read more

Prvi rođendan portala Lovacke-Price.com

28-04-2012 Hits:67260 Informacije za lovce Urednik portala - avatar Urednik portala

29.04.2012 godine je dan kada proslavljamo prvi rođendan portala Lovacke-Price.com. Portal je 29.04.2011 godine postao dostupan na internetu i u godini za nama uspeo je da privuče preko 26 000 posetioca koju su otvorili preko 160 000 strana i dostigli da svakodnevno imamo preko dvestotine jedinstvenih posetioca. Naši posetioci dolaze...

Read more

Prijava protiv Kolašinca zbog sumnje da …

19-06-2022 Hits:61 Informacije za lovce Nenad - avatar Nenad

Policija je u Kolašinu podnijela krivičnu prijavu protiv lica koje se sumnjiči za krivično djelo nezakonit lov, saopštila je Uprava policija. Iz policije su podsjetili da je 27. februara u mjestu Platije ustrijeljena srna od strane tada nepoznatog lica.   "Policija je preduzela aktivnosti iz svoje nadležnosti i identifikovala Ž.V. (53) iz Kolašina...

Read more

Štenećak kod pasa

19-06-2016 Hits:9531 Kinologija  - avatar

Štenećak je virusno, veoma rašireno i teško oboljenje pasa. Pas se može inficirati u bilo kojoj starosnoj dobi ali najčešće oboljevaju psi od 3-6 odnosno 12 meseci. Inficirane i obolele životinje izlučuju virus preko nosnog i očnog iscedka, kao i putem pljuvačke i mokraće. Zaraza se ne širi samo direktnim...

Read more