petak, 22 jul 2022 04:57

Еколошка полиција поднела 227 кривичних пријава

Napisano 
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)
РЕЗУЛТАТИ СПЕЦИЈАЛИЗОВАНЕ ЈЕДИНИЦЕ МУП-а ПОСЛЕ ШЕСТ МЕСЕЦИ ОД ОСНИВАЊА
​Припадници Јединице за сузбијање еколошког криминала и заштиту животне средине МУП-а Србије су за непуних шест месеци од оснивања јединице и три месеца ефективног рада поднели надлежним тужилаштвима у нашој земљи 227 кривичних пријава против 166 особа, због извршена 233 кривична дела, сазнаје „Политика”.
 
Од овог броја, еколошка полиција поднела је чак 166 кривичних пријава због шумске крађе и 40 због убијања и злостављања животиња. Такође, откривено је 14 кривичних дела незаконитог лова и четири случаја незаконитог риболова. Поднете су по две пријаве због загађења животне средине, уношења опасних материја у Србију, уништења заштићеног природног добра...
 
Поднета је и кривична пријава против одговорног лица привредног друштва у Кикинди, које је у кругу предузећа складиштило око 33 тоне опасног отпада супротно закону, као и против власника предузетничке радње који је оштетио животну средину одлагањем грађевинског шута у одсечени меандар реке Велике Мораве у Ћуприји.
 
Протеклих месеци откривено је 166 шумских крађа и  40 случајева убијања и злостављања животиња
Живица Мунћан, начелник Јединице за сузбијање еколошког криминала и заштите животне средине, каже за „Политику” да су грађани и оперативни рад полицијских службеника основни извори свих информација. Додаје да грађани свакодневно пријављују кривична дела и прекршаје из области еколошког криминала.
 
„Проверавамо све пријаве које добијемо, никога нисмо одбили под изговором да нисмо надлежни, а ако ми нисмо у конкретној ситуацији најбоља адреса за решење проблема, свакога смо барем усмерили на прави пут, шта треба да уради и коме треба да се обрати”, наводи Мунћан.
 
Осим грађана, начелник наглашава да јединица има одличну сарадњу са Првим основним јавним тужилаштвом у Београду, Сектором за ванредне ситуације, Министарством екологије, Покрајинским секретаријатом за урбанизам и заштиту животне средине, Управом царине, Управом граничне полиције, Агенцијом за заштиту животне средине, Ловачким савезом Србије, Ловачком комором Србије, Управом за шуме и Управом ветерине Министарства пољопривреде, Јединицом за безбедност на рекама, „Србијаводама”, разним удружењима грађана за заштиту природе...
 
Сви они који уништавају природне ресурсе, биљни и животињски свет и загађују природу под лупом су припадника Јединице за сузбијање еколошког криминала и заштите животне средине, која је у фебруару основана на иницијативу министра полиције Александра Вулина и која усмерава и пружа подршку у раду криминалистичких инспектора за сузбијање еколошког криминала на територији целе земље, у свих 27 полицијских управа.
 
Од занимљивијих резултата рада, наглашавају четири акције у вези са убијањем и злостављањем животиња и уништењем заштићеног природног добра.
 
Први пут у нашој земљи недавно је поднета кривична пријава против особе која је у природи незаконито хватала заштићену врсту птице штиглић и продавала је на црно.
 
Полиција је приликом претреса стана и других просторија које осумњичени користи у Прокупљу пронашла четири штиглића, као и посебно направљен кавез за хватање птица. Они су из кавеза пуштени на слободу.
 
„Према информацијама које сам сазнао, цена једног штиглића креће се од 100 до 300 евра. Материјална корист те особе је у овом случају мање битна за нас, нама је важно да спречимо уништавање природе. Ако неко дивљу птичицу штиглића доживљава као нешто мало и небитно, ми је доживљавамо као веома важну птицу и желимо да кроз процесуирање особе која је уништава, пошаљемо поруку да то не може и не сме нико да ради”, каже Мунћан.
 
Многи грађани сматрају да онај ко убије кошуту мора кривично да одговара као да је убио човека. Оваква дела се ретко процесуирају у нашој земљи, али почетком јула је против четрдесетдвогодишњег мушкарца из Белегиша поднета пријава управо због овог кривичног дела. Он се терети да је без дозволе и за време ловостаја у ловишту „Војводина шума” у Делиблатској пешчари, одстрелио кошуту која је била стеона.
 
„Држава се први пут на овако организован начин бори против криволова који ће бити искорењен. Јединица за сузбијање еколошког криминала и заштите животне средине појачаће свој рад и надзор у свим местима у Србији која су предвиђена за лов, а свако ко одстрели дивљач мимо прописаних закона и правила и без дозволе биће строго кажњен. Криволовци су посебно на мети српске полиције”, изјавио је након ове акције министар унутрашњих послова Александар Вулин.
Еколошка полиција је у сарадњи са другим службама почетком јула спасила 281 корњачу, законом заштићену врсту, а против тројице мушкараца албанске националности поднете су кривичне пријаве. Корњаче су откривене у гепеку њиховог аутомобила на територији Бујановца.
 
Такође, припадници јединице су у јуну спасили два мрка медведа које је у кавезу малог простора и на отвореном, дужи временски период држао мушкарац из Краљева. Даљу бригу о животињама преузеле су надлежне службе,а против власника је поднета одговарајућа прекршајна пријава од надлежне инспекције. Мрки медвед је такође заштићена врста. Некад је био широко распрострањен, али је истребљен у многим деловима света. Према расположивим подацима, код нас у Србији мрки медведи живе на Тари, Голији, Златибору, Златару, Мокрој Гори, источној Србији…
 
Паљење траве и остатака усева законом је кажњиво
 
Протеклих дана у нашој земљи евидентирано је и неколико пожара на отвореном. Живица Мунћан апелује на грађане да не пале траву, ниско растиње и остатке стрних усева и да имају у виду да је то законом кажњиво.
 
„Пожари на отвореном простору се веома брзо шире, захватају велике површине и представљају опасност за живот и имовину људи, биљног и животињског света и наносе велике материјалне штете. Узрок свих ових пожара, у највећем броју случајева, је људски фактор, односно неодговорно понашање појединаца, па овом приликом апелујем на грађане да то не раде”, закључује Живица Мунћан.
 
Законом о заштити од пожара забрањено је спаљивање траве и ниског растиња и паљење смећа на отвореном простору, остатака стрних усева, као и ложење ватре у шуми и на удаљености од 200 метара од руба шуме.
 
Текст преузет са: https://www.politika.rs/
Фото: Ловачке Приче (илустрација)
Pročitano 298 puta

Ostavi komentar

Molimo Vas proverite da li ste uneli svuda gde stoji (*) ova polja su obavezna.\nOsnovni HTML kod je dozvoljen.

Adresar Lovačkih udruženja Adresar prodavnica lovačke opreme Adresar kinoloških udruženja

Pročitajte još i ...

Lovačko udruženje Peščara organizuje 11…

26-08-2022 Hits:384 Manifestacije i dogadjaji Nenad - avatar Nenad

Lovačko udruženje Peščara organizuje 11. Gulašijadu   Tekst i fotografija preuzeti :https://evrsac.rs/

Read more

Poljoprivrednici na mukama: Što ne uništ…

11-08-2022 Hits:134 Lov na divlje svinje Nenad - avatar Nenad

TUZLA - Poljoprivrednici iz Tuzlanskog kantona traže od nadležnih da divlje svinje proglase štetočinama i da se odstrel vrši tokom cijele godine, jer prave sve veću štetu na usjevima.   Tuzlanski kanton ima 1.350 proizvođača mlijeka i 8.500 muznih grla. Radi se o značajanom prostoru za proizvodnju hrane u BiH te je...

Read more

VI sajam lova ribolova i seoskog tuzizma…

17-10-2017 Hits:2638 Manifestacije i dogadjaji Urednik portala - avatar Urednik portala

Turistička organizacija Trstenik kao i lovačko udruženje Trstenik organizuju VI sajam lova, ribolova i seoskog turizma od 18-20 oktobra 2017 godine u hali sportova u Trsteniku. Ovo je jedinstvena prilika za sve ljubitelje lova i ribolova da na jednom mestu mogu da se upoznaju sa svim novitetima iz ovih oblasti ali...

Read more

Medved napao čobanina i stado ovaca

02-09-2022 Hits:239 Informacije za lovce Nenad - avatar Nenad

ŽEPČE - Čobanin Sinan Čizmić i nekoliko ovaca povrijeđeni su kada je mladi medvjed, prije dva dana, iznenada tokom noći utrčao u njegovo stado u Dubravama kod Željeznog Polja.   Uplašeni ovčar je, kako navode lokalni mediji, u samoodbrani ustrijelio mladunče ove zaštićene vrste divljači.   Lovačko društvo Orlovik, kako piše portal Zepce.ba, obavijestili...

Read more

Biljka Popino prase opasna po lovačke ps…

06-04-2018 Hits:3574 Kinologija Aleksandar  - avatar Aleksandar

Ne postoji lovac koji nije upoznat sa biljkom koja nosi narodno ime „ Popino prase „ . „Popino prase“ je klas trave koji je vrlo rasprostranjen na svim livadama a ima ga i po gradskim travnjacima. Ova bezazlena biljka može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme kod lovačkih pasa. Lovački pas...

Read more

LD Sokol Kumanovo

02-03-2011 Hits:338883 Predstavljanje lovišta Urednik portala - avatar Urednik portala

Selo Bajlovče nalazi se na nekoliko kilometra od Srpske granice u Makedoniji u ataru Opštine Mlado Nagoričane grad Kumanovo, poseduje dosta  lepih predela za sve ljude koji uživaju u prirodu naročito za lovce. Na ovim terenima naj zastupljeniji je zec, jerebica poljka i kamenjarke, a u izobilju je i sa...

Read more

‘’Пао’’ вук тежак скоро 40 килограма

05-10-2022 Hits:188 Lov na predatore Nenad - avatar Nenad

Раде Карајчић из Горњих Недељица, члан лозничког  Ловачког удружења ‘’Гучево“, уловио је трoфејни примерак вука тешког мало мање од четрдесет килограма. Срели су се у Доњим Недељицама, код места званог Чворак, а ово је, каже ловац, трећи вук одстрељен у лозничком крају у последњих шездесетак година. Први 1960, други 2003...

Read more

Pravilnik za ocenjivanje rada pasa Gonič…

30-10-2018 Hits:2355 Informacije za lovce Urednik portala - avatar Urednik portala

Kinološki savez Srbije na upravnom odboru održanom dana 09.10.2018. godine usvojio je Pravilnik za ocenjivanje rada pasa Goniča. Pravilnik za ocenjivanje rada pasa goniča je opšti kinološki propis koji određuje vrstu i karakter utakmice i ispita, reguliše način ocenjivanja, sadržaj po predmetima ispitivanja, način suđenja, kao i ostala pitanja koja...

Read more

Znaci bolesti kod lovačkih pasa

11-03-2018 Hits:4720 Kinologija Aleksandar  - avatar Aleksandar

Lovački psi su veoma podložni raznim bolestima jer njihov boravak na otvorenom u sezoni lova predstavlja veliku opasnost da obole od raznih vrsta bolesti. Razne upale, želudačne tegobe, kožne bolesti sve su to uobičajene tegobe koje se javljaju kod lovačkih pasa. Kao i kod ljudi i kod pasa se te...

Read more

Sajam nautike, lova i ribolova na Beogra…

28-03-2022 Hits:413 Manifestacije i dogadjaji Nenad - avatar Nenad

42. Međunarodni sajam nautike, lova i ribolova, specijalizovana regionalna manifestacija namenjena ljubiteljima i korisnicima svih vrsta plovila, sportovа na vodi i ronjenjа, opreme za lov i ribolov, nautičkе, kamp i outdoor opremе, biće održan od 7. do 11. aprila 2022. godine. Pod sloganom "Isplovi, zabaci, ulovi" sajam će biti održan...

Read more

Srećni božićni i novogodišnji praznici

24-12-2011 Hits:45573 Manifestacije i dogadjaji Urednik portala - avatar Urednik portala

Svim posetiocima i ljubiteljima prirode želimo srećne novogodišnje i božićne praznike. Da Vam nova 2012 godina donese još više uspeha i sreće na svim poljima.

Read more

Afrička kuga svinja

05-12-2017 Hits:3064 Informacije za lovce Urednik portala - avatar Urednik portala

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede uprava za veterinu je izdala brošuru kao upozorenje na opasnosti od afričke kuge. Afrička kuga svinja je virusna, veoma opasna zarazna bolest domaćih i divljih svinja, bolest se širi: kontaktom zaraženih sa zdravim svinjama; ishranom svinja pomijama u kojima ima kontaminiranih ostataka hrane; kontaminiranom hranom, vodom; inficiranim krpeljima;odećom i obućom; kontaminiranim...

Read more

Zlatna lisica Zelenika u Bačini kod Varv…

05-01-2017 Hits:4592 Manifestacije i dogadjaji Urednik portala - avatar Urednik portala

Drugu po redu manifestaciju ,,Zlatna Lisica Zelenika'' u organizuji LU ,,Juhor'' Varvarin, lovna jedinica Bačina održaće se 22.01.2017 godine sa početkom u 07:00h. U okviru ove manifestacije lovi se divlji vepar, nazime i predatori. Prijave izvršiti do 16.01.2017 godine skup lovaca je 22.01.2017 godine, ispred lovačkog doma u Bačini od...

Read more

Japurijada - Zečijada

23-05-2011 Hits:10500 Manifestacije i dogadjaji Urednik portala - avatar Urednik portala

Jepurijada" ili zečijada je takmičenje u pripremanju lovačkog gulaša od jepura, koji po 11 put do sada organizuju lovci iz Topolvnika. Topolovnik je vlaško selo a na vlaškom jeziku zec se zove - jepur, dugouha i brzonoga zverka, te otuda i naziv "Jepurijada" ili zečijada. Lovci iz Topolovnika i lovačko...

Read more

Ostreljen jazavac u zlatnoj medalji

05-04-2011 Hits:243658 Lov na predatore Urednik portala - avatar Urednik portala

U lovištu Velika reka na teritoriji lovačkog udruženja Srna iz Vitoševca ostreljen 2007 godine zlatan trofej jazavca. Veličina ovog trofeja je dužina 14,40 cm širina 8,60cm, ukupna ocena trofeja 23,oo CIC points.Jazavac Meles meles L. Trofej kog Jazavca je lobanja, kriterijum za dodelu medalja lobanje jazavca po CIC points: 22,0 cic-a...

Read more