utorak, 11 oktobar 2022 06:18

Divlje svinje kupe harač, nadležni ne reaguju

Napisano 
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)
Mještani gornjomoračkih sela tvrde da je šteta ogromna jer nijesu uspjeli da zaštite njive, voćnjake i livade...
 
Mještani gornjomoračkih sela tvrde da nijesu uspjeli da zaštite njive, voćnjake i livade od divljih svinja, uprkos mnoštvu dopisa i urgencija Ministarstvu poljoprivrede i Upravi za inspekcijske poslove, apelima i zahtjevima za pomoć.
Ističu da je šteta ogromna, a da su nadležni i dalje bez predloga kako da se problem riješi.
 
Pričaju da su se obraćali i lovačkim društvima (LD), u čijim lovnim zabranima su se, kako kažu, prekomjerno namnožile divlje svinje.
Navodi Moračana o šteti koje prouzrokuju divlje svinje, tvrdi za “Vijesti” predsjednik LD “Manastir Morača” Petar Medenica, su nesonovani...
Predsjednik Mjesne zajednice (MZ) Sela Radoslav Rade Rakčević za “Vijesti” tvrdi da divljač uništava zasade krompira, kukuruza, ječma, ostalih žitarica, ali i voćnjake.
 
Iza divljih svinja ostaju i izrovane livade.
”Nemoguće je nabrojati pojedinačne slučajeve, jer nema domaćinstva koje nije pretrpjelo veću ili manju štetu. Teritorija MZ okužena je većim brojem lovnih zabrana, kojima gazduju tri lovačka društva. Broj divljih svinja je naglo uvećan posljednjih godina. Uvećana je i šteta na imanjima. To, vjerujte, dovodi do situacije da mnoga domaćinstva redukuju stočni fond jer su livade uništene i nema dovoljno sijena. Kupujemo sijeno iz Bjeoplavlića, Zete, Pljevalja… O ostaloj šteti da ne pričam. Divlje svinje su se toliko odomaćile, da bukvalno ulaze u dvorišta”, tvrdi Rakočević.
Komisija Ministarstva, kaže on, izlazila je na teren, ali nije bilo mnogo fajde od toga. Priča da je 4.000 eura sve što su dobili na ime odštete tokom deset godina.
 
Rakočević kaže i da su se mještani dogovorili da taj novac ulože u obnovu lokalne škole, s obzirom na to da je iznos bio mali da nadoknadi i dio štete za sva domaćinstva.
 
Komunikacija sa lovačkim društvima do sada, kaže Rakočević, “nije bila na zavidnom nivou”.
 
Svi zahtjevi koji se odnose na štete, koju pričini divljač, mještani upućuju lovačkom društvu koje gazduje lovišem, Lovačkom savezu i Ministarstvu poljoprivrede.
Prema članu 77 Zakona o divljači i lovstvu, za štetu koju pričini divljač, odgovoran je korisnik lovišta - (LD).
Međutim, na osnovu Pravilnika o mjerama za sprečavanje šteta i načinu i postupku za ostvarivanju štete od divljači, vlasnici zemljišta dužni su da svoje zasijane površine i stogove sijena ograđuju drvenom ili žičanom ogradom “na način koji onemogućava prolazak bilo kakve dlakave divljači”.
Pored toga, dužni su da premazivanjem mladih stabala voćaka “odbojnim sredstvima spriječe oštećenja na kori”.
”Vlasnici, odnosno korisnici stoke i zemljišta dužni su da redovno kontrolišu stanje svoje imovine, organizuju njeno čuvanje korišćenjem vezanih pasa, vidljivih plašila i zvučnih uređaja, kao i da sprovode ostale uobičajene mjere zaštite… U lovištima gdje ima medvjeda, vukova i šakala stoka se može puštati na ispašu samo u pratnji čobana”, piše, između ostalog, u Pravilniku.
Propisana je i obaveza da se “stoka noću zatvara u štale ili u ograđenim ograđenim prostorima uz nadzor i stalno prisustvo čobana i sa vezanim psom čuvarom”.
Prema Zakonu, tek kada mještani ispune sve te uslove, njihov zahtjev za naknadu štete je osnovan - tada se, prema pravilniku, formira komisija koja treba da utvrdi štetu.
U moračkim selima objašnjavaju kako je previsoka cijena ograđivanja, na primjer, livade od 80.000 metara kvadratnih, te da malo koje domaćinstvo to može da priušti.
Napominju i da do sada nije bilo adekvatnog monitoringa načina gazdovanja lovištem, što je, tvrde, bilo obavezno da sprovede resorno Ministarstvo.
Zbog takvog stanja, objašnjavaju, prema nezvaničnim procjenama, broj divljih svinja u tom dijelu kolašinske opštine narastao je na više od 1.500.
Navodi “neosnovani i aktivirani predizbornom kampanjom”
Petar Medenica ocijenio je da su navodi mještana neosnovani i “aktivirani aktuelnom predizbornom kampanjom”.
”Taj problem nije samo njihov, već on postoji svuda gdje su ozbiljna lovišta. Slovenija i sve ostale države u okruženju imaju taj problem. Pitanja o tome hoću li da nadoknadim štetu su smiješna, jer se mene ne tiču. Treba da znate da ja po zakonu moram na jednoj trećini lovišta uspostaviti zabran. Nijesam ja to propisao, to važi za svako lovište u Crnoj Gori. Divljač je državna svojina, a ne svojina LD. Mještani treba adekvatno da ograde i zaštite svoja imanja”, kaže on.
Priča da je nekim domaćinstvima do sada nadoknađivao štetu “iz svojeg džepa”, ali ne što je bio obavezan, već što je htio da održi dobre odnose.
Medenica tvrdi da mnogi u Selima ne održavaju svoja imanja kako treba.
”Pođite tamo i vidite ima li tri uređena imanja. Okomili su se na mene, ne zovu LD Rovca, čiji je lovni zabran mnogo veći od mog. Podgorički lovni zabran je takođe u blizini. Treba da znate da divlja svinja za noć pređe 40 kilometara. Sada zamislite koliko su te priče, koje su vam ispričali,osnovane”.
On podsjeća da mještani od LD ne mogu sada ništa tražiti, između ostalog jer je “istekla koncesija”, pa je loviše “Manastir Morača u vakuum prostoru i nema trenutno gazdu”.
Tako će biti, pojašnjava, dok Ministarstvo ne donese rješenje.
 
Foto:LOVACKE PRICE
Pročitano 323 puta

Ostavi komentar

Molimo Vas proverite da li ste uneli svuda gde stoji (*) ova polja su obavezna.\nOsnovni HTML kod je dozvoljen.

Adresar Lovačkih udruženja Adresar prodavnica lovačke opreme Adresar kinoloških udruženja

Pročitajte još i ...

Populacija vukova povećava se u švajcars…

13-08-2022 Hits:285 Informacije za lovce Nenad - avatar Nenad

Više od 250 čopora vukova živelo u evropskom alpskom okruženju prošle godine, dok je bilo mesta za populaciju od 800 čopora Prvi divlji vuk viđen je u Švajcarskoj pre 30-ak godina, nakon više od stoleća od kada je istrebljen.   Broj vukova u švajcarskim Alpama nastaviće rasti čak i ako se propisi o...

Read more

Nastradao lovac iz Apatina

31-10-2016 Hits:3966 Informacije za lovce Urednik portala - avatar Urednik portala

U nesreći koja se dogodila u nedelju prepodne smrtno je stradao lovac Veljko Ć. (1964) iz Apatina. Njega je iz vatrenog oružja pogodio takođe lovac iz Apatina sa kojim je jutros krenuo u lov. Kako nezvanično saznajemo, on je u toku prepodneva sa grupom lovaca krenuo u lov na fazana...

Read more

Humanitarni lov

04-01-2023 Hits:294 Humanost na delu Nenad - avatar Nenad

Humanitarni lov na fazane organizovan u Bačkoj Topoli Humanitarni lov, treći po redu, organizovan je u Bačkoj Topoli.   "Lovstvo spada u osnovnu delatnost, jer se godišnje proizvede 50.000 fazana i nije nam bio problem da doniramo za ovu humanitarnu akciju 200 fazana", naglasio je direktor JP "Vojvodinašume" Roland Kokai sa ciljem aktivnog...

Read more

Smrt dva lovca kod Zaječara

29-06-2017 Hits:9354 Informacije za lovce Urednik portala - avatar Urednik portala

Obojica pronađena mrtva između Vratarnice i Zagrađa! Između zaječarskih sela Vratarnica i Zagrađe, u šumi policija izvršila uviđaj koji će utvrditi da li na telima ima tragova nasilne smrti. Jutros je jedan od lovaca otišao u lov, a kako ga nije bilo celog dana, njegovi drugovi krenuli su po šumi...

Read more

Ivanjica: Mečka mu došla pred vrata, več…

09-10-2022 Hits:244 Informacije za lovce Nenad - avatar Nenad

Mečke u podgolijskim selima ne miruju. Očigledno je da su njihove aktivnosti pred zimski san pojačane jer su sve češći napadi na pčelinjake pri čemu nanose ogromnu štetu domaćinstvima i ulivaju strah ljudima koji tu žive. Braniši Dramićaninu iz Čaprića mečka je došla na kućna vrata. Košnice sa pčelama koje...

Read more

Reakciju Lovačkog saveza Srbije

14-01-2017 Hits:3706 Informacije za lovce Urednik portala - avatar Urednik portala

Na sajtu Lovačkog saveza Srbije objavljeno je reagovanje lovačke organizacije na konstantne neistinite, neosnovane i zlonamerno plasirane informacije u javnosti o lovcima. Ko skreće pažnju javnosti stavljanjem pogrešnih znakova upozorenja na lovce i njihove aktivnosti umesto na zaštitu životinja u otežanim prirodnim uslovima. Kompletnu reakciju Lovačkog saveza Srbije možete pročitati klikom...

Read more

Zabranili lov u Albaniji

06-02-2014 Hits:14066 Informacije za lovce Urednik portala - avatar Urednik portala

Albanija će na dve godine zabraniti lov da bi zaštitila životinje kojima zbog krivolova preti izumiranje, irekao je albanski ministar za životnu sredinu Lefter Koka. "Primorani smo da primenimo stroge mere kako bismo zaštitili divlje vrste kojima preti izumiranje zbog krivolova", rekao je Koka, ocenjujući da ono što se već dve...

Read more

Konkurs za saradnike 2016 - novinare za …

09-11-2016 Hits:5537 Informacije za lovce Urednik portala - avatar Urednik portala

Prošle godine smo imali otvoren konkus na kome su nam se zaista javili jako kvalitetni kandidati, sa nekoliko dopisnika smo ostvarili saradnju zato smo odlučili da i ove godine otvorimo konkurs za prijem novih dopisnika-novinara saradnika na kreiranju sadržaja za web portal Lovačke-Priče. Ko može da se prijavi? Mogu se prijaviti svi...

Read more

Čopor divljih životinja uznemirio stanov…

10-04-2022 Hits:419 Lov na predatore Nenad - avatar Nenad

  OGLAS     I na području grada Šibenika divljina je u bliskom kontaktu ili zalazi u urbano, a lovci u suradnji s gradskom upravom postaju "komunalci", jer je, osim iznimno, redoviti lov zakonski zabranjen 200 metara od naselja. Konkretno, riječ je o Zablaću, šibenskoj gradskoj četvrti uz more omeđenoj u zaleđu, prema kanalu...

Read more

Soko Lovačko udruženje Bajina Bašta

05-12-2015 Hits:7012 Lovačka udruženje Administrator - avatar Administrator

Nažalost još uvek nemamo više informacija o ovom udruženju ...

Read more

Druga Šakalijada u Gornjoj Vrežini

27-02-2012 Hits:87862 Lov na predatore Urednik portala - avatar Urednik portala

Dana 26.02.2012.godine održala se druga šakalijada u Gornjoj Vrežini kod Niša. Cilj manifestacije je smanjenje predatora čiji se broj znatno povećao u poslednje vreme. Zborna mesta je bilo više pa sam ja sa mužem i ekipom krenula naravno iz svog sela Matejevca gde se pre polaska okupio veći broj lovaca što...

Read more

Još jedan tragičan dan u lovu

03-12-2013 Hits:11461 Informacije za lovce Urednik portala - avatar Urednik portala

Lovac iz okoline Trstenika J. Ž. (39) pritvoren je zbog sumnje da je u lovištu Šarinac ispalio hitac iz lovačke puške i pogodio lovca B. M. (46), koji je preminuo. Policija, kako je saopšteno, po odobrenju Osnovnog javnog tužioca u Kruševcu, odredila je zadržavanje u pritvoru J. Ž. zbog osnova sumnje...

Read more

Lovac na crti 2015

10-04-2015 Hits:6073 Manifestacije i dogadjaji Urednik portala - avatar Urednik portala

U organizaciji Nacionalne asocijacije za oružje Srbije i Lovačkog saveza Srbije, u nedelju 05.04.2015. godine, na strelištu „Tamnava“ kod Lazarevca, održana je tradicionalna manifestacija, deveta za redom, „Lovac Na Crti“. U okviru manifestacije održano je predavanje o bezbednom rukovanju oružjem u lovu i turnir u gađanju iz lovačkih karabina. Meta...

Read more

Novi Zakon o oružju i municiji

25-02-2015 Hits:7957 Informacije za lovce Urednik portala - avatar Urednik portala

  Objavljen je novi zakon o oružju koji je ovih dana skupština Srbije usvojila. Možete se informisati koje su to sve promene koje će se ticati svih lovaca i novih obaveza koja će mo imati kao nosioci sporskog naoružanja. Na linku web sajta parlamenta Srbije možete pročitati ovaj zakon.

Read more

Srndać i Srna

08-04-2012 Hits:50664 Edukacija Urednik portala - avatar Urednik portala

Srndać (lat. Capreolus capreolus) je najmanji i po brojnom stanju i veličini areala najrašireniji evropski predstavnik u vrstama veoma bogate porodice jelena (lat. Cervidae) čiji su mnogobrojni predstavnici zastupljeni širom sveta. Srdać je stara vrsta koja kroz milion godina razvoja nije ostvarila bitne promene. U lovištima Srbije Srna (lat. Capreolus...

Read more

Борба против криволова препелица

12-08-2022 Hits:384 Humanost na delu Nenad - avatar Nenad

НОВИ САД - Ове године, за разлику од претходних, ловна сезона на препелице уместо 1. августа, почиње петнаест дана касније, 15. августа и траје до краја септембра, у складу са прошлогодишњим изменама Правилника о проглашавању ловостајем заштићених врста дивљачи Друштво за заштиту и проучавање птица Србије и ове године води борбу...

Read more