utorak, 28 februar 2023 08:20

Hajka na Zlatiboru opet prošla bez ulovljenog vuka

Napisano 
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)
Lovačko udruženje "Zlatibor-Čajetina" proslavilo je 120 godina postojanja, a u sklopu sabora održana je hajka na vuka po 41. put. Vuk je i ove godine nadmudrio lovce.
 
Magla, vetar koji popreko nosi sitni sneg, dva stepena ispod nule, a ispred lovačkog doma na Zlatiboru, na strelištu Zova, u ranim jutarnjim satima počelo okupljanje lovaca. Svi ko zapete puške spremni da krenu na hajku na vuka. Okupio ih je ovogodišnji Sabor lovaca, koji je počeo još u petak, a poslednji dan (u nedelju) namenjen je za hajku na vuka po 41. put.
 
Ove godine došlo je mnogo više učesnika nego prethodnih, a razlog je i proslava 120 godina postojanja lovačkog društva "Zlatibor-Čajetina". Došli su iz svih krajeva Srbije, Republike Srpske (BiH), Crne Gore, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, preko njih 300. Pre zbora okupljaju se ispred Lovačkog doma, a unutra popiju kaficu i čaj da bi se ugrejali. Bilo je snega i kiše na ranijim hajkama, ali ovakve magle, kažu lovci još nisu videli. Svi trljaju ruke da bi ih ugrejali od hladnog vetra koji probija do kostiju, a u međuvremenu je počeo i sneg da pada.
Lovačke priče
Uz kaficu prepričavaju svoje lovačke priče iz prethodnih lovova, o divljim svinjama, lisicama, a poneko pomene i vuka. Mada, sa onima sa kojima smo pričali, svi su nekada upucali bar jednog vuka (!?). Da li su to samo njihove priče ili je istina, to samo oni znaju. Smeju se, šale se, pa nije ni čudo što kažu da u lov najviše idu zbog druženja.
 
"Pustio si brkove, e baš te briga, više te neće zvati Ćelo, nego Brko", čuje se za jednim stolom.
 
Na više mesta, unutra i napolje pod šatrama, sprovodi se upis i evidencija lovaca. Sekretar LU "Zlatibor - Čajetina" Marko Pantović za Agroklub kaže da su juče bile streljačke discipline, a danas sledi hajka. Podsetio je da je ova organizacija osnovana 1902. godine u Čajetini, ali zbog korone proslava je odložena za ovu godinu.  
 
"U prethodnih mesec dana smo intezivno pratili divljač. Primetili smo četiri vuka, pa će taj potez na kome će se loviti biti Lečića vrh, Vučijak, Klade. Očekujemo oko 300 učesnika u lovu i naše članstvo. Vreme nam ne ide na ruku, ali sve je to priroda i draž ove akcije. Nije idealno i nikad nije idealno, tako da smo naviknuti na razne uslove. Nadamo se da ćemo srediti vuka. Dozvoljen je odstrel pet vukova, ali mi ćemo biti zadovoljni i da jednog ulovimo", kaže Pantović i dodaje da su prošle godine imali priliku da odstrele vuka gde je gost pucao, ali nije bio precizan.
 
Aktima se određuje tačan broj vukova za odstrel
Evropska unija je zabranila lov vuka, pa na pitanje gde smo mi u tom, Pantović je mišljenja da Zajednica to uradila iz razloga što ga je ista i istrebila.
 
"Kod nas ne postoji razlog za takvim merama iz razloga što mi vuka imamo. Svake godine se kako na nivou lovačkih udruženja, tako i saveza, donose planski akte koji uređuju tačan broj koliko će se odstreliti vuka i druge divljače".
On dodaje da za razliku od prethodnih godina, ove i prošle godine bilo je manje štete koju su nanosili ovi šumski predatori. U samom lovištu kojim gazduje LU "Zlatibor-Čajetina" vukovi su rastrgli jednu košutu. Upravo uzgoj jelenske divljači je ono na šta su posebno ponosni u ovom udruženju.
 
"Pre dve i po godine pod pokroviteljstvom države pokrenuli smo projekat reprodukcija jelenske divljači. Do sada je na prostoru Zlatibora pušteno 60 jedinki jelena, od kojih je 48 u prirodi, a 12 je nedavno stiglo i nalaze se u prihvatilištu. Zabeležene su i prinove, pa tako sada ukupno imamo oko 80 jedinki jelenske divljači", kaže naš sagovornik.
 
To nije jedina prinova u ovom lovištu.
 
"Zajedno sa Biološkim fakutletom iz Beograda pokrenuli smo monitoring medveda gde smo obeležili četiri jedinke medveda, a oko 12 do 13 jedinki su stalno prisutne u našem lovištu. Njihova brojnost raste. Jedna obeležena mečka je omecila četiri mečeta", dodao je sekretar LU "Zlatibor-Čajetina".
 
I deca i žene deo hajke
Već je vreme za polazak na teren i daju se poslednja uputstva. Prvo što je izdao naređenje je da svi lovci pređu preko dezo-barijere zbog afričke kuge. Zatim su određeni i podeljeni sektori. Sa nestrpljenjem da krenu u hajku su i najmlađi učesnici, devetogodišnji Ranko i njegov brat Dejan Marković (14) sa Zlatibora.
 
"Nije nam prvi put da smo u lovu. Ranko je išao nekoliko puta, a ja sam bio više puta i na hajci na vuka. Idemo sa tatom i sve je super. Nema veze što je hladno, dobro smo obučeni. Od svega najlepše je druženje", kaže Dejan.
 
I ova akcija nije prošla bez jedine žene lovca Milice Bukvić. Ima 77 godina i ovo joj je 31. put da prirustvuje hajci na vuka.
 
"Nema žena u lovu, valjda im je malo teško, ali meni baš prija. Sada je veliki problem magla, pa vukovi imaju šanse. Ako sneg padne, biće tragova i lakšeg lova. Ovde sam najviše zbog šetnji i lepote prirode. Lepo je druženje i volim prirodu", kaže Bukvićeva.
 
Učestvuju i Vojvođani
Na Zlatibor je stigla i grupa lovaca iz Čuruga. Uroš Đuradin kaže da je prvi put na zlatiborskoj hajjci.
 
"Ovim se bavim od 1995. godine i prvi put sam ovde. Pre mesec dana sam ulovio prvog vuka u Blacu, nadam se da ću i ovde biti te sreće", kaže gost iz Čuruga.
 
Već 30 godina na zlatiborsku hajku na vuka redovno dolazi Branko Miodanić iz Prnjavora.
 
"Ove godine sam došao sa grupom od 16 lovaca. Imao sam sreće da sam pre nekoliko godina u Murtenici, a pre toga na Torniku ulovio vuka. To je poseban osećaj. Uloviti vuka je kao kada osvojite Vimblodon u tenisu. To je vrh u ovom sportu. Ima jedna priča da najpoznatiji lovac iz mog vremena pokojni predsednik Tito nikada nije ulovio vuka, jer ne može da se naštima. To mora da se ima sreće, volje, strpljenja i želje", kaže Miodanić i dodaje da su lovci humani i društveni ljudi, koji više unose, nego što iznose iz lovišta - oni prihranjuju i čuvaju divljač.
 
A kada su u pitanju vremenske prilike on kaže da nije baš pogodno vreme zbog magle - "ali, valjda će malo napadati snega".
 
"Ima jedna izreka koja glasi: za pravog lovca nema lošeg vremena i stroge žene", dodao je naš sagovornik.
 
Hajka se završila bez ulovljenog vuka.
 
tekst i fotografija preuzeti:Agroklub.rs
Foto: Zvezdana Gligorijević
Pročitano 117 puta

Ostavi komentar

Molimo Vas proverite da li ste uneli svuda gde stoji (*) ova polja su obavezna.\nOsnovni HTML kod je dozvoljen.

Adresar Lovačkih udruženja Adresar prodavnica lovačke opreme Adresar kinoloških udruženja

Pročitajte još i ...

Lovačko Udruženje “Blace” danas se pobra…

20-02-2022 Hits:406 Manifestacije i dogadjaji Nenad - avatar Nenad

BLACE- Lovačko Udruženje “ Blace” danas se pobratimilo sa LU Tamnava Koceljeva. -Lovačko Udruženje Blace i Lovačko Udruženje Tamnava Koceljeva druženje su  započeli 1997. godine  manifestacijom Vuku u pohode i od tog vremena pa na dalje više puta u toku godine smo dolazili jedni kod  drugih i u ostale vrste lova.Zato...

Read more

Nova Naredba o legalizaciji oružja

01-06-2017 Hits:12477 Informacije za lovce Urednik portala - avatar Urednik portala

Legalizacija u roku od 1. juna 2017. godine do 1. oktobra 2017. godine Zakonom o oružju i municiji (“Sl. glasnik RS”, broj 20/2015) koji se primenjuje od 5. marta 2016. god. propisano je da je legalizacija oružja i municije postupak registracije ili predaje neregistrovanog oružja, odnosno municije koje je lice držalo...

Read more

Optički nišan

31-07-2016 Hits:7857 Naoružanje Branko Đurđević - avatar Branko Đurđević

Optički nišan je instrument koji olakšava gađanje divljači i na većim daljinama. Prednosti nad mehaničkim nišanima je u povećanju efikasnosti pogotka. Osnovna teškoća pri gađanju mehaničkim nišanima svodi se na teškoću akomodacije oka strelca. Strelac je primoran da akomodira oko u tri tačke u prostoru u raznim ravnima, međusobno potpuno...

Read more

Lovački ispit položilo 736 lovaca

06-12-2017 Hits:3941 Informacije za lovce Urednik portala - avatar Urednik portala

U Lovačkom savezu centralne Srbije, interesovanje budućih lovaca za polaganje lovačkih ispita je veliko. U ovoj 2017 godini lovački ispit je polozilo je 736 kandidata kako kažu u savezu. Veliko je interesovanje većinom mladih osoba da stiču potrebna znanja iz oblasti lovstva i tako unapređuju lovstvo u svoja lovačka udruzenja. Podsećamo...

Read more

Kalinovački lovci podelili priznanja

08-05-2022 Hits:293 Manifestacije i dogadjaji Nenad - avatar Nenad

Lovačko udruženje Zeko Kalinovac pre par dana održala je godišnju izveštajnu skupštinu u svom lovačkom domu. Predsednik udruženje Marijan Horvat izvestio je, među kojima 28 članova udruženje, o aktivnostima tokom prošle godine, ali i upoznao s planovima za ovu godinu. Lovnik Branko Jančijev podnio je izveštaj i plan za novu...

Read more

Fazan pao bez zrna baruti ...

22-04-2011 Hits:62960 Zanimljive priče iz lova Urednik portala - avatar Urednik portala

Zovem se Danijela Popović. Pošto mi je suprug lovac i u kući se o lovu stalno govori normalno je da sam zavolela lov. Lovački ispit sam polozila 2009 godine i od tada sam aktivan član Lovačkog Udruženja ''Niš'' iz Niša. Ispričaću vam priču o mom prvom ulovu. Odmah ću da...

Read more

CACIB Niš 2011

10-05-2011 Hits:45707 Manifestacije i dogadjaji Urednik portala - avatar Urednik portala

U nedelju 15.05.2011. godine sa pocetkom u 10h, u Niškoj Tvrdjavi održaće se CACIB. Sudije na izložbi su: I grupa: Peter Firic (SRB) II grupa: Martin Gschwindl (A)Igor Mioc (CRO)Dragoslav Vučetić (SRB)Zoran Ćurčić (SRB)Danilo Giorgio (I) III grupa:Mile Aleksoski (MK)Zoran Ćurčić (SRB) IV grupa:Dragan Janjić (SRB) V grupa: Paul Odenkirchen (CAN) VI grupa: Cristian Stefanesku (RO)Vlada...

Read more

Završena jedna od najposjećenih kotlićij…

16-08-2022 Hits:214 Manifestacije i dogadjaji Nenad - avatar Nenad

Prva rogoljska kotlićijada pod nazivom "Rogoljski zlatni kotlić" u organizaciji lovačke sekcije "Rogolji" i udruženja građana Jezero iz Rogolja bila je jedna od najposjećenijih kotlićijada na ovim prostorima, sa preko hiljadu posjetilaca.  U kuvanju lovačkog kotlića takmičile su se 22 ekipe, a specijalan gost kotlićijade je bio popularni pjevač Jovan Perišić...

Read more

Lov u LU "Vladan Milošević" Kn…

23-02-2016 Hits:10315 Lov nekada  - avatar

Na fotografiji iz 1926. godine se nalaze državljani Austrije i Nemačke koji su boravili u Gružanskom i Knićanskom kraju radi ispitivanja ruda i u tom periodu su iskoristili slobodno vreme za lov zeca i jarebice. Na fotografiji iz 1930. godine se nalaze lovci lovačke sekcije Bare, koja je nastala nakon...

Read more

Odevanje u lovu

17-12-2016 Hits:4709 Edukacija Bojan Stanković - avatar Bojan Stanković

Nedelja, praznični dan za lovce, odlazak sa prijateljima u prirodu. Večita dilema šta obući. Kad se dosta lovaca prikupi na jednom mestu tada se stekne pravi uvid o načinu odevanja. Kolege oblače od raznoraznih radnih uniformi, preko najzastupljenije vojničke uniforme pa do pravih lovačkih odela. U praksi cena lovačkih odela diktira...

Read more

Мечка провалила у кућу и покупила мед

15-06-2022 Hits:220 Zanimljive priče iz lova Nenad - avatar Nenad

Ивањица - Мечка је прошле ноћи у ивањичком селу Девићи у засеоку Ђопићи, провалила у домаћинство Милоша Милетића и покупила мед. „Када сам дошао ујутру кући био сам шокиран оним што сам видео. Мечка је провалила у кућу одваливши брвна и направила хаос, све је поразбијала а већину меда је и...

Read more

Biljka Popino prase opasna po lovačke ps…

06-04-2018 Hits:3707 Kinologija Aleksandar  - avatar Aleksandar

Ne postoji lovac koji nije upoznat sa biljkom koja nosi narodno ime „ Popino prase „ . „Popino prase“ je klas trave koji je vrlo rasprostranjen na svim livadama a ima ga i po gradskim travnjacima. Ova bezazlena biljka može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme kod lovačkih pasa. Lovački pas...

Read more

Lov na fazane za inostrane lovce

08-01-2014 Hits:8893 Informacije za lovce Urednik portala - avatar Urednik portala

Da lovni turizam ima perspektivu potvrđuje i činjenica da je javno preduzeće "Vojvodinašume - Lovoturs" koje je specijalizovan deo preduzeća Vojvodinašume za lov, lovni turizam i uzgoj fazanske divljači u svom lovistu Ristovača organizovalo lov na fazane za inostrane lovce.   U nastavku vam prenosimo nekoliko fotografija Jaroslav Pap izvor Tanjug.  

Read more

Lov na lisicu čekanjem

26-01-2016 Hits:9087 Lov na predatore Branko Đurđević - avatar Branko Đurđević

Nedelja, 27 januar 2013.godine. Tog prohladnog jutra, sa malo snega, odlučih da izađem u lovište i da čekanjem pokušam da odstrelim lisicu. Tog prepodneva sam se pripremao za popodnevno čekanje. Čistio sam pušku, pripremao odelo, iz kutije u redenik stavljao patrone. Odluka je pala, u redenik sam stavio patrone grčke...

Read more

Prvi ovogodišnji lov na srndaća

21-09-2014 Hits:9222 Vaše lovačke priče Urednik portala - avatar Urednik portala

Sastala se omiljena družina naoružana velikom voljom i strpljenjem, na našoj  lovačkoj kući u Šipragama na obroncima Stopanske planine (R. Srpska, BiH). Prvi dan obilaska terena, osmatranje, prikupljanje podataka o tragovima, pravljenje rasporeda. Vrijeme nam nije išlo baš na ruku naročito u popodnevnim časovima te subote, ali smo se nadali...

Read more

Хрватска горска служба спашавања често п…

25-03-2023 Hits:21 Humanost na delu Nenad - avatar Nenad

Хрватска горска служба спашавања спасиле младог срндаћа из јаме дубоке 50 метара. Хрватска горска служба спашавања често прискаче у помоћ животињама у невољи Хрватска горска служба спашавања често прискаче у помоћ животињама у невољи, а у недељу су имали прилику помоћи младог срндаћа, који је упао у јаму дубоку 50 м...

Read more