nedelja, 21 maj 2023 07:11

Dva miliona evra za spašavanje lanadi u kosidbi - u Nemačkoj

Napisano 
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)
Najvažnije je da poljoprivrednici imaju osećaj da moraju zaštiti divljač. Zašto i kako?
Nemačko ministarstvo poljoprivrede nastavlja s finansiranjem nabavke dronova za spašavanje lanadi, ali i drugih divljih životinja koje svako proleće stradaju prilikom kosidbe. Ove će godine za tu namenu lovačkim udruženjima biti na raspolaganju dva miliona evra. Pri kupovini drona pokrivaju 60 odsto troškova investicije, maksimalno 4.000 evra po uređaju. Reč je o letelicama s termovizijskom tehnologijom koja se smatra najboljom opcijom spašavanja divljih životinja. 
 
Za to vreme na našim područjima malo ko pazi na lanad, zečeve, ali i ptice koje se sada gnezde u poljima. Ove životinje ne znaju ili jednostavno ne mogu pobeći i ostaju na milost i nemilost oštrih noževa kosilice. 
 
Lovci i poljoprivrednici moraju sarađivati
Savremeni načini poljoprivredne proizvodnje doveli su na polja moćne i brze mašine, koji u obradi zemlje pružaju mogućnost kakve se donedavno nisu mogle ni zamisliti. Ali, mogu naneti veliku štetu divljači i zaštićenim životinjskim vrstama. 
 
Doktor poljoprivrednih nauka Tomislav Dumić ističe da osim mehaničkih oštećenja, životinje doživljavaju i stres što se odražava na plodnost, genetiku, a mogu uzrokovati i smrt.
 
Svest o zaštiti mladunaca na poljima je razvijenija u zapadnoevropskim zemljama poput Nemačke, Austrije, Češke i tako dalje, gde lovci zajedno sa poljoprivrednicima provode programe isterivanja i spašavanja divljači pre obrade zemljišta, a dokaz je i dva miliona evra s početka članka. Dumić ističe kako tamo postoje i specijalizovane službe koje se bave tom problematikom, a mediji (pisani i elektronski) lovne i poljoprivredne struke konstantno upozoravaju na važnost zaštite divljači i životinjskih vrsta.
 
Ipak, kaže kako je najvažnije da poljoprivrednici imaju osećaj da moraju da zaštite divljač.
 
"Ukoliko ga imaju pa uz to i dobru volju, nikakav zakonski propis im nije potreban. Nažalost, malo je njih koji tokom kosidbe razmišljaju o njihovoj zaštiti. Radne mašine ne koriste i nemaju ugrađene plašilice pa tek poneka divljač uspeva da pobegne s livade", navodi Dumić dodajući da je stvarne štete na milionima hektara nemoguće je proceniti. 
 
Naglašava i da najvećim delom lovnih površina upravljaju amaterska lovačka udruženja bez stalnih profesionalaca u lovištu koji bi stalno mogli da nadziru rad poljoprivrednih mašina.
 
"Ako se uništena divljač ne pronađe odmah, ubrzo je pojedu predatori, pa je počinjenje štete i počinitelja nemoguće dokazati. Paljenje rastinja, neadekvatan rad sa mašinama bez plašilica i druge štetne radnje najviše se sprovode zbog nepoznavanja zakona, ali i zbog nemara poljoprivrednika."
 
Strogi zakon i kažnjavanje u Nemačkoj
Dumić kaže kako se u nemačkom se zakonodavstvu i sudskoj praksi nepreduzimanje mera za zaštitu divljači prilikom kosidbe strogo kažnjava. Kao primer, a o kojem je u Lovačkom vesniku, u članku "Plašilice i detektori za spas mladunčadi" pisao Abramović V., daje presudu prema kojoj je nesmotreni poljoprivrednik, koji je kosidbom usmrtio pet lanadi, kažnjen s približno 1.800 evra, neračunajući sudske troškove. Ističe da će takve kazne nakon predviđenog preuzimanja zaštite divljači u Ustav Nemačke biti još strože. 
 
Greška tog počinilaca ponajpre je bila u tome što nije lovokupca obavestio o datumu kosidbe. Dakle, i kod nas je nužna uska saradnja poljoprivrednika i lovaca, ne samo u primeni uređaja za plašenje na kosilicama nego i u obaveštavanju o nameri i danu košnje. Na taj način bi lovci mogli pravodobno delovati, ponajpre obilaskom kosidbene površine neposredno pre kosidbe te pokušajem otkrivanja divljači i legla koja se na njoj nalaze. U tome posebno mogu pomoći izvežbani psi ptičari.
 
Kada su najugroženiji? 
"Problem stradavanja divljači može se rešiti jedino saradnjom lovaca i poljoprivrednika, jer je izuzetno važno poznavanje lovišta te biologije i navika divljači koja obitava na tom području", ponavlja Dumić.  
 
Razdoblje ugroženosti pojedinih vrsta od poljoprivredne mehanizacije može se videti u tabeli koja je deo završnog rada Stradanje divljači od poljoprivredne mehanizacije, Nemanje Irića. 
 
Dakle, kada se god može, kosidbu bi trebalo odložiti ili pak koristiti neki od načina za sprečavanje povređivanja i usmrćivanja, a njih je nekoliko. 
 
Jedan od njih je upotreba hemijskih sredstava ili repelenata neugodna mirisa, koji mogu uznemiriti i oterati divljač, a o čemu Irić detaljno piše u svom radu kojega možete pronaći na ovom linku. 
 
Tu su i različite fizičke metode kao što su ograde, postavljanje vizualnih naprava (plašila od vreća, različitih reflektora koji odašilju svetlost, strašila poput lutaka i sl.), radio uređaja, različiti akustične naprave (zvončići, limenke, čegrtaljke na vetar i vetar). Takođe, od pomoći je pretraživanje i isterivanja divljači sa školovanim psom. Efikasna je i upotreba mehaničkih plašilica od lanaca na mašinama. Tu je i adekvatan način kosidbe i odlaganja iste, upotreba infracrvenih detektora koji reaguju na toplotu životinje i automatski zaustavljaju rad kosilice te konačno upotreba bespilotne letelice s termovizijskom kamerom za pretragu područja.
 
Način i odlaganje kosidbe
Ono što možete napraviti bez ikakvih ulaganja je livade kositi od središta prema spolja. Kosidbom usmerenom prema središtu livade divljač teramo u kolonu u kojoj će sigurno stradati.
 
Kod posebno dugih livada, naročito uz put, treba kositi s jedne strane prema drugoj tako da divljač ima mogućnost sklanjanja na drugu parcelu, odnosno bega od saobraćajnice. Velike parcele mogu se podeliti na više manjih i kositi od središta prema van. Prilikom košnje može se podignuti nož kosilice, jer već nekoliko centimetara može spasiti život divljači.
 
Kosidbu, ako je ikako moguće treba odložiti za kraj juna ili početak jula, kad se većina mladih fazana, jarebica, kosaca izlegla i postala sposobna za beg.
 
Izvor:Agroklub
Foto:Lovačke Priče (ilustracija)
 
Pročitano 96 puta

Ostavi komentar

Molimo Vas proverite da li ste uneli svuda gde stoji (*) ova polja su obavezna.\nOsnovni HTML kod je dozvoljen.

Adresar Lovačkih udruženja Adresar prodavnica lovačke opreme Adresar kinoloških udruženja

Pročitajte još i ...

Šugave lisice

29-07-2022 Hits:422 Lov na predatore Nenad - avatar Nenad

SREBRENICA- Na putevima oko Srebrenice u posljednje vrijeme često se pojavljuju lisice, a ovih dana mogu se vidjeti i na padinskim uličicama i dvorištima kuća u ovom mjestu.   Prema riječima mještana, a i novinar Srne se uvjerio i fotografisao, riječ je mršavim životinjama, bez dlake na pojedinim dijelovima tijela što ukazuje...

Read more

Srećne predstojeće praznike

23-12-2012 Hits:57575 Informacije za lovce Urednik portala - avatar Urednik portala

          Srećne praznike želi Vam portal Lovačke priče.

Read more

Medin kapitalac

10-05-2011 Hits:46734 Zanimljive priče iz lova Urednik portala - avatar Urednik portala

Osvanulo je hladno januarsko jutro, nedelja, oko 40 lovaca se prikupljaju na zbornom mestu u Tešanj sa psima goničima u organizovanom lovu na divlju svinju, posle pozdravne riječi glavnog lovovdjije i uputa o lovu, uputili smo se prema rasporedu gde ćemo danas loviti na mestu Crni Vrh opština Tešanj, tačnije...

Read more

Gastarbajter uhvaćen u krivolovu

29-12-2016 Hits:5758 Informacije za lovce Urednik portala - avatar Urednik portala

Borisav P. (23) iz Topolnice kod Majdanpeka, koji živi i radi u Beču u Austriji, uhapšen je po nalogu Osnovnog tužilaštva u Negotinu zato što je u vreme lovostaja, malokalibarskom puškom za koju nema dozvolu, odstrelio lane, srnu, srdanaća i tri zeca.Životinje ustrelio u ataru sela Vratna. U nedozvoljenom lovu zatekao...

Read more

Kako je odstreljen vuk kod Kragujevca: U…

05-03-2022 Hits:724 Lov na predatore Nenad - avatar Nenad

Hajka je organizovana 12. februara Meštane sela Trešnjevak početkom februarauznemirila je pojava vukova.Tragovi ove krupne životinje uočeni su na potezu oko samog sela.U pitanju je evropski vuk koji je nastanjen u Srbiji, a najviše na obroncima Gledićkih planina. On je klasičan predator i hrani se isključivo krupnom divljači. Lovačko udruženje "Šumadija...

Read more

Пољопривредници су набавили топове проти…

03-08-2022 Hits:454 Lov na divlje svinje Nenad - avatar Nenad

Произвођачи гасних топова упозоравају купце да због буке коју производи гасни топ није погодан за употребу у близини кућа и насељених места.за - топове.    Међутим, они њима не гађају вепра, већ пуцњем из гасних топова стварају буку која дивљач тера са терена.    Метода је испробана и делотворна, али има једну ману -...

Read more

Sunčana (toplija) zima vredniji trofeji

19-02-2013 Hits:245396 Trofeji Urednik portala - avatar Urednik portala

Toplija zima je povoljan zimski period za razvoj trofejne vrednosti kod srndaća. Vitamini su od presudne važnosti za kvalitet i potrebno je da ih unose preko kvalitetne hrane. Za razvoj parogovlja srndaća jedan od važnijih uslova je vitamin D, na koji utiču i sunčani zraci. Preko zime sa puno sunčanih...

Read more

Podizanje mrcilišta je od značaja za oču…

30-01-2015 Hits:9419 Lov na predatore Urednik portala - avatar Urednik portala

U mesecu februaru lov na štetočine bi trebalo da bude primaran kao i prehrana tokom ovog perioda u određenim delovima lovišta gde je primetan veći broj sitnih i krupnih predatora. Na ovaj način olakšava se ostrel praćenje brojnog i zdravstvenog stanja i olakšava procena trofejne vrednosti svake jedinke i smanjuju...

Read more

Jubilarni XX sajam lova i ribolova u Niš…

18-04-2018 Hits:2609 Manifestacije i dogadjaji Urednik portala - avatar Urednik portala

Sada već jubilarni dvadeseti po redu sajam lova i ribolova održaće se u hali Čair u Nišu od 25-29 aprila 2018 godine. Sajam će biti otvoren u sredu 25 aprila sa početkom u 12:00h. Sajam će raditi svakog dana do nedelje kada je zakazano svečano zatvaranje u 17:00h. Na sajmu kao...

Read more

FOTO: Zbrinut povređeni orao belorepan, …

24-04-2022 Hits:1255 Humanost na delu Nenad - avatar Nenad

Povređeni orao belorepan spasen je u četvrtak u Specijalnom rezervatu prirode "Koviljsko-petrovaradinski rit", na lokalitetu Kozjak.Pronašli su ga radnici "Vojvodinašuma", u lošem stanju.Brzom reakcijom zaposlenih u Šumskoj upravi "Kovilj", orla koji nije mogao da leti i izgledao je klonulo i kontuzovano, zbrinuli su stručnjaci Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode. Njemu je...

Read more

Ostreljen kapitalni primerak divljeg vep…

16-08-2011 Hits:71925 Trofeji Urednik portala - avatar Urednik portala

U lovištu ''Velika Reka'' kojim gazduje L.U. ''Srna'' iz Vitoševca u reviru II mesto zvano ''Kanik''u noćnom lovu divljih svinja sa čeke, na zaštiti poljoprivrednih kultura (kukuruza) clan L.U.''Srna'' lovac Aleksandar Milošević iz Jagodine 12.08.2011 godine, ostrelio je divljeg vepra, starosti 6 godina, težine 163 kilograma, visoke trofejne vrednosti 113,05...

Read more

ЛОВЦИ У KУПУСИНСKОМ АТАРУ СНИМИЛИ ЈЕЛЕНА…

02-04-2022 Hits:500 Vaše lovačke priče Nenad - avatar Nenad

Невероватна фотографија открива јелена који је сасвим извесно пре две године разоружао ловца у Kупусини. Kапиталац тежак преко 300 килограма за којег се веровало да је одбацио оружије и даље носи пушку Монте Kарло, калибра 16мм. Шандор Сереш је ловио са пријатељима када су уочили капиталца. Фотографија је настала у три ујутро поред ловишта „Kозара“, у Kупусинском атару...

Read more

Održana kotorvaroška kotlićijada

21-05-2023 Hits:63 Manifestacije i dogadjaji Nenad - avatar Nenad

▶️KOTOR VAROŠ - Ono što je prije 14 godina pokrenula grupa prijatelja, danas je međunarodni događaj.  ▶️Čak 89 ekipa stiglo je na kotorvarošku kotlićijadu. Druženje i odlična čorba pravi su recept za nezaboravan provod. ▶️"Inače smo iz Srbije. Iz Vojvodine, na samom sjeveru. Bili smo na dosta ovakvih druženja, ali ovo je...

Read more

Ekološki kriminal: Pokušali da prokrijum…

03-07-2022 Hits:270 Humanost na delu Nenad - avatar Nenad

Policija je na teritoriji Bujanovca zaustavila automobil u kojem su se nalazila tri muškarca albanske nacionalnosti, starosti: 53, 58 i 45 godina i pronašla 281 kornjač koje su privremeno oduzete i zbrinute od strane nadležne inspekcije, saopšteno je danas.   Akciju su sproveli pripadnici MUP, Jedinica za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštite...

Read more

Ocenjivanje rogovlja kod srndaća

21-06-2012 Hits:187447 Edukacija Urednik portala - avatar Urednik portala

Ocenjivanje rogovlja kod srndaća se sastoji iz nekoliko delova. Na ovom linku možete preuzeti ocenjivački list za srndaća, ovaj ocenjivački listi smo izvukli iz pravilnika o uslovima za stavljanje u promet i način obeležavanja ulovljene divljači i trofeja divljači o kom smo pisali u ovom članku. Dužina rogovlja, se meri sredinom...

Read more