ponedeljak, 17 april 2023 20:29

Povratak jelena na područje “Donjeg Srema”

Napisano 
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)
RUMA - Područje "Donjeg Srema" je jedino geografsko područje Srema u kome se obični jelen  u poslednjih 60 godina nalazi na biološkom minimu. Na području Fruške gore tokom 2009. godine započet je projekat reintrodukcije jelena, tj. njegovo ponovno naseljavanje, koji je realizovao NP ”Fruška Gora”. Na području tzv. "Gornjeg Srema" koji obuhvata šumski kompleks Bosutskih šuma, zatim područje nekadašnjeg vojnog lovišta Morović i područje između reka Save, Studve i Bosuta, tokom ratnih dejstava 90-tih godina, brojno stanje matičnih fondova običnog jelena je značajno smanjeno, a u pojedinim delovima dovedena na biološki minimum.
U proleće 2014.godine, područje "Gornjeg Srema" je pogodila katastrofalna poplava, tokom čijeg trajanja je delimično stradao tek oporavljeni fond običnog jelena. Od 2015-2017. godine izvršeno je naseljavanje ukupno 88 jedinki jelena, od čega je 50 jedinki genetskog porekla iz južne Mađarske i 38 jedinki sa područja istočnih Karpata u Rumuniji.
Na području "Donjeg Srema" trenutna brojnost i struktura populacija jelenske divljači u slobodnoj prirodi je na biološkom minimumu, što je znatno ispod mogućnosti prirodnih potencijala staništa.Obični jelen je sastavni deo ukupnog biodiverziteta naše zemlje. Jelen ima brojne pozitivne uticaje na šumske i druge ekosisteme, i bez njega oni ne mogu adekvatno da funkcionišu. Zato je veoma važan proces reintrodukcija i ojačavanje postojećih mikro-populacija matičnih fondova jelena.
Na području "Donjeg Srema"  izuzetne bogate tradicije i velikog istorijskog značaja, nalazi se lovište posebne namene kojim gazduje JP "Vojvodinašume". Lovište "Posavsko lovište Kupinik" je nekadašnje carsko lovište Austrougarske monarhije i lovište kraljevine Jugoslavije.
"Kupinik" carsko lovište 
Godine 1874. aktom austrougarskog dvora lovište "Kupinik“ je prvi put stavljena pod zaštitu kao carsko lovište Habsburške dinastije.U 19. veku pojavljuju se prvi pravi lovci. Obedska bara(Der Obedska Teich) koja je tada pripadala Habsburškoj monarhiji, bila je lovište u kome su često boravili i lovili prestolonaslednik Franc Ferdinand i kraljević Rudolf Ferdinand.
Nakon završetka prvog svetskog rata, tačnije od 1919. godine ukazom Krunskog saveta, šire područje "Obedske bare“ postaje kraljevsko lovište dinastije Karađorđevića. Tridesetih godina XX veka Margareta Walter ornitolog iz Berlina snima prvi film o Obedskoj bari.
Istorijat lovišta "Kupinik“ nas obavezuje da tom lovištu vratimo stari "aristokratski sjaj", i da na to područje ponovo naselimo jelena čije brojno stanje je danas na biološkom minimumu. Naseljavanjem običnog jelena, lovište "Kupnik" biće deveto lovište u JP "Vojvodinšume" koje gazduje jelenom kao gajenom vrstom. Da bi se projekat naseljavanja i ojačavanje postojeće populacije realizovao na dugoročan i održiv način, izgrađeno je uzgajalište običnog jelena "Matijevica", koje će omogućiti kontinuiran uzgoj jelena radi njegovog naseljavanja na području lovišta "Kupinik", šireg područja Obedske bare i u lovišta drugih korisnika na području“Donjeg Srema“, navode iz JP "Vojvodinašume".
Uzgajalište običnog jelena "Matijevica" - lovište "Kupinik"
Posavsko lovište "Kupinik“ je površine 8.740 h, u kome je početkom 2020.godine započeta je izgradnja prvog uzgajališta posebne namene običnog jelena na području Srema. Planirano mesto izgradnje uzgajališta za intenzivno gajenje običnog jelena lokacijski je smešteno u Gazdinskoj jedinici ''Matijevica – Kadionica '' Šumske Uprave Kupinovo, koje će biti ukupne površine 1.017,04 ha.
Uzgajalište jelena "Matijevica" imaće ukupno 5 uzgojnih separata koja će tehnološki biti povezana u jednu tehnološku celinu, radi što kvalitetnijeg selekcijskog uzgoja. Matični fond od 50 jedinki (35 košuta i 15 jelena) je nabavljen iz uvoza, iz najboljih jelenskih uzgajališta iz Mađarske.
Vrednost radova na uzgajalištu "Matijevica"
Ukupna vrednost radova sve tri faze izgradnje i opremanje lovno-tehničkim objektima i opremom uzgajališta jelena "Matijevica" je 45.000.000 miliona, a vrednost matičnog fonda je oko 16.000.000 din. Ukupna vrednost radova i matičnog fonda običnog jelena je 61.000.000,00 din.
Prevashodna namena uzgajališta za jelena je proizvodnja biološki selekcionisane jelenske divljači, čija će namena biti naseljavanje u otvoreni deo lovišta "Posavskog Lovišta Kupinik" i druga lovišta na području "Donjeg Srema“, komercijalna prodaja žive jelenske divljači iz uzgajališta drugim korisnicima lovišta na području AP Vojvodine i Srbije.
Jelenska divljača u lovišta "Kupinik“ i na području Donjeg Srema je na biloškom minimumu u proteklih 30 godina, i ovim zajedničkim projektom JP "Vojvodinašume" i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, planirano je da u periodu 2024-2034.godine da se na uzgajališta jelena "Matijevica“  na područje Donjeg Srema i lovišta "Kupinik“ naseli između 150 i 175 jedinki običnog jelena kao autohtone vrste ovog područja Srema ,Vojvodine i Srbije. Osnovni cilj i zadatak naseljavanja je unapređivanje genetskog potencijala matičnih fondova jelenske divljači, zatim usklađivanje odnosa polova jelenske divljači i popunjavanje brojnosti do optimalnog brojnog stanja jelenske divljači u skladu sa važećim planskim dokumentima. Programom gazdovanja uzgajalištem posebne namene “Matijevica“ planira se da svake godine selekcioniše i uhvati između 20-25 biološki najvrednijih jedinki koje će biti naseljene u neko od lovišta JP "Vojvodinašuma" ili komercijalno isporučeno drugim korisnicima lovišta.
 
Jelen u čuvenim evropskim i svetskim lovištima predstavlja ekonomski i biološki najznačajniju i najatraktivniju lovnu vrstu divljači. Za razvoj lovstva kao privredne delatnosti u okviru "zelene ekonomije“ i lovnog turizma kao segment elitnog turizma jedne države, obični jelen je noseća gajena vrsta koja može da bude generator razvoja lovstva i lovnog turizma jedne države.
 
Tekst preuzet:https://rtv.rs/
Foto:Lovacke Price(Ilustracija)
Pročitano 130 puta

Ostavi komentar

Molimo Vas proverite da li ste uneli svuda gde stoji (*) ova polja su obavezna.\nOsnovni HTML kod je dozvoljen.

Adresar Lovačkih udruženja Adresar prodavnica lovačke opreme Adresar kinoloških udruženja

Pročitajte još i ...

Vukovi u Ivanjici rastrgli pse tragače

27-10-2022 Hits:354 Informacije za lovce Nenad - avatar Nenad

Pravi horor dogodio se u jednom ivanjičkom lovištu kada je Zoran Drndarević ostao bez svoja dva najbolja lovačka psa goniča. U togu potrage za zverima, na njih su naleteli vukovi koji su ih prvo usmrtili i potom pojeli, sve do poslednjeg grama mesa.- Pustili smo pse i pratili ih pomoću...

Read more

Poplave ugrožavaju divljač u lovištu

15-05-2014 Hits:7126 Informacije za lovce Urednik portala - avatar Urednik portala

Na zaštiti od ogromnog i dosada nezapamćenog vodenog talasa, gde je došlo do izlivanja rečnih tokova i poplava gotovo na celoj teritoriji Republike Srbije angažovani su svi raspoloživi kapaciteti i mehanizacija. Veliki broj lovnih radnika i lovaca samoinicijativno su kao i uvek do sada angažovani na pružanju pomoći ugroženom stanovništvu a...

Read more

Dvesta lovaca i nijedan nije ulovilo vuk…

23-02-2022 Hits:871 Lov na predatore Nenad - avatar Nenad

Šumska zver je i ove godine uspešno izbegla lovce, a može se reći da je imala i sreće. Lovac je pucao, ali je i promašio.   Na Zlatiboru je ovog vikenda održan 40. Sabor lovaca Srbije, u okviru koga i tradicionalna hajka na vuka. Oko 200 lovaca se sakupilo iz svih krajeva Srbije i...

Read more

Orao krstaš otrovan na Dan zaštite priro…

13-04-2022 Hits:1380 Informacije za lovce Nenad - avatar Nenad

Dan zaštite prirode u Srbiji na više lokacija je obeležen 11. aprila, a kod Kikinde je pronađena otrovana jedinka orla krstaša, ptice sa nacionalnog grba, saopštilo je danas Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Orao je pronađen na oranici u blizini Kikinde, a po svemu sudeći stradao je hraneći se...

Read more

Divlje deponije u Lovištima

20-03-2012 Hits:48886 Informacije za lovce Urednik portala - avatar Urednik portala

Veliki broj divljih neuredjenih deponija se nalazi u lovištima (gde nije adekvatan prostor za odlaganje smeća) u blizini planinskih reka, potoka i neurečenih kanala, gotovo svuda po lovištima se nalaze divlje neuredjene deponije. U planinskim lovištima topljenjem velikih količina snega došlo je do izlivanja planinskih reka, potoka i neuredjenih kanala koji...

Read more

Lov i šta to lovci rade VIDEO

12-08-2016 Hits:5434 Edukacija Urednik portala - avatar Urednik portala

Nemačka asocijacija lova je napravila jedan odličan video koji bi trebalo da pokaže šta to zapravo lovci rade (ili bi trebalo da rade). http://www.youtube.com/watch?v=4QFAhEw_gXQ Ovo je odličan primer kako je potrebno prenositi dobro priču o lovu, lovcima i ljubiteljima prirode, ako se slažete sa ovim podelite ovaj članak da što više...

Read more

Vratila se kući za praznike: Srna Tina

31-12-2022 Hits:297 Humanost na delu Nenad - avatar Nenad

Ne zaboravlja dobročinstvo svoje spasiteljice Marije Kalinić. Pomislila je da se više neće vidjeti, jer je jesenas nestala u prirodi, otišla u svoj svijet slobode, a onda je srna Tina, koju je spasila i othranila Marija Kalinić iz lijevčanskog sela Laminci, o čemu smo pisali, iznenada se pojavila pred praznike, posljednjih...

Read more

Nacionalna izložba pasa CAC Nova Pazova

26-03-2013 Hits:265104 Manifestacije i dogadjaji Urednik portala - avatar Urednik portala

Kinološko Društvo Nova Pazova organizuje I Nacionalnu Izložbu Pasa Svih Rasa NDS CAC Nova Pazova 2013. Izložba će se održati u okviru Srem Dog Festa 12.04.2013 god Specijalizovane izložbe (Ruma), 13.04.2013 god. CACIB Ruma (Ruma) i 14.04.2013 god CAC Nova Pazova (Nova Pazova). Program izložbeUvođenje pasa 7.00 do 9.00Otvaranje izložbe 9.30 do...

Read more

Kako se rešiti insekata u lovu

27-03-2018 Hits:3288 Edukacija Aleksandar  - avatar Aleksandar

Pred nama je prolećna sezona lova. Nema ništa lepše od lova po lepom prolećnom vremenu. Šetnja šumom i poljanama odmara i ispunjava svakog lovca. Međutim tu postoji i jedan problem a to su insekti. Sa nastupanjem ovog godišnjeg doba polako kreće aktivnost svih insekata : grinje, krpelji, komarci, buve. Insekti mogu...

Read more

Međunarodna utakmica pasa Aleksinac

20-02-2017 Hits:4104 Manifestacije i dogadjaji Urednik portala - avatar Urednik portala

Međunarodna utakmica pasa goniča na zeca sa dodelom kandidature CACIT organizuje Kinološko Društvo ,,Milivoje Predić''iz Aleksinca dana 25.02.2017 godine. Utakmica se održava na terenima LU,,Deligrad'' u Aleksincu. Utakmicu sude Sudije: Miroslav Nikolić, Živojin Stevanović, Stevan Simonović, Sulejman Jasari, Toplica Zdravković. Kotizacija po psu 1.500 dinara Obavezna najava dolaska na telefon: 063-576-034 ili 062-287-807. Okupljanje...

Read more

Lovačka udruženja iz Zrenjanina i Elemir…

26-06-2022 Hits:319 Lov na predatore Nenad - avatar Nenad

Lovačko udruženje Zrenjanin dobilo je 650.000 dinara iz gradskog budžeta za sprovođenje akcije suzbijanja šakala na zrenjaninskoj teritoriji. Lovačkom udruženju „Jedinstvo“ iz Elemira za ove namene pripalo je 50.000 dinara.   Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura je krajem aprila raspisao konkurs za sufinansiranje programa lovačkih udruženja u cilju suzbijanja šakala.   Broj šakala na teritoriji...

Read more

Solarni paneli na lovačkoj kući

14-11-2022 Hits:226 Informacije za lovce Nenad - avatar Nenad

Postavljanjem solarnih panela jačine 510w i radovima na razvodu instalacija, završen je projekat izgradnje lovačke kuće na lokalitetu Rakitaš u Opovu.Tokom leta sprovedeni su radovi na postavljanju keramike koji je sufinansiran preko konkursa lokalne samouprave za realizaciju projekata udruženja, dok je poslednja faza projekta, čija je vrednost 121.426 dinara finansirana...

Read more

IPARD fondovi za lovstvo

29-01-2018 Hits:3284 Informacije za lovce Urednik portala - avatar Urednik portala

Do 2020. godine EU obezbedila Srbiji preko 23 miliona eura bespovratnih sredstava za razvoj ruralnog turizma i pratećih usluga. U pripremi je i konkurs za dodeljivanje bespovratnih sredstava za unapređenje ruralnog razvoja, konkretno za razvoj ruralnog (seoskog) turizma i pratećih usluga, da se u ovoj oblasti prepoznaju lovačke organizacije, koje...

Read more

Čestitke svim lovcima koji su pomogli ži…

13-01-2017 Hits:5100 Humanost na delu Urednik portala - avatar Urednik portala

U celoj Republici Srbiji je na snazi crveni meteo alarm. Kao i do sada uvek kada su elementarne nepogode, ekstremno niske temperature lovci i lovni radnici su prvi pritekli u pomoc probijajući se preko velikih snežnih nanosa, pomagajući stanovništvu u nevolji, zarobljenim pticama u ledu na rekama i jezerima, iznošenje...

Read more

Nakon osam godina izabrano novo rukovods…

12-07-2022 Hits:338 Informacije za lovce Nenad - avatar Nenad

Na redovnoj izbornoj skupštini za predsednika Lovačkog udruženja i upravnog odbora, održanoj juče u Biljegu, u Opštini Merošina, nakon osam godina izabrano je novo rukovodstvo Lovačkog udruženja „Mali Jastrebac“. Dužina mandata iznosi četiri godine. Većinom glasova za predsednika Udruženja izabran je Andrija Jovanović, diplomirani ekonomista iz Lovačke sekcije „Krajkovac„, za predsednika skupštine...

Read more

Lov lisice

28-01-2013 Hits:85463 Lov na predatore Urednik portala - avatar Urednik portala

Lisica naseljava čitavu Evropu i veoma je prilagodljiva životinja. U Srbiji je posebno brojna i ima je u svim tipovima lovišta i nadmorskim visinama. Boja krzna joj je prilagođena staništu zato po boji krzna razlikujemo tri varijateta lisica i to ...   Poljsku ili običnu lisicu, koja na leđima i sa strane ima...

Read more